NaslovnaPLANETAU Francuskoj danas prvi krug vanrednih parlamentarnih izbora

U Francuskoj danas prvi krug vanrednih parlamentarnih izbora

U Francuskoj će danas biti održan prvi krug vanrednih parlamentarnih izbora, a glasanje je već počelo juče u određenim prekomorskim teritorijama zemlje.

Ishod izbora je neizvestan sa očekivanjem uspona ekstremne desnice.

Oko 49 miliona Francuza biraće 577 poslanika.

Ishod izbora mogao bi dugoročno da promeni politički horizont Francuske, čiji je predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) raspustio parlament posle izbora za Evropski parlament 9. juna kada je najviše glasova osvojila ekstremna desnica.

Munjevita tronedeljna izborna kampanja završena je u petak u ponoć, a kandidati ne mogu da se izjašnjavu pre zatvaranja birališta danas oko 20.00.

Prema poslednjim anketama, ekstremna desnica na čelu sa mladim Žordanom Bardelom (Jordan Bardella) (28) mogla bi da osvoji između 35 i 36,5 odsto glasova.

Na drugom mestu bi trebalo da bude leva koalicija, u kojoj je radikalna levičarska stranka Nepokorena Francuska sa 27,5 do 29 odsto glasova, dok je Makronova centristička koalicija na trećem mestu sa 20,5 do 21 odsto glasova, prema istraživanju javnog mnjenja.

Analitičari smatraju da nijedan od tri tabora neće osvojiti većinu, ni posle drugog kruga 7. jula, dodajući da u slučaju dugih pregovora o fomiranju nekih koalicija, u zavisnosti od rezultata, postoji opcija formiranja tehničke vlade.

Izbori se održavaju uoči Olimpijskih igara u Parizu koji počinju 26. jula.

BONUS VIDEO:

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Francuskoj #danas #prvi #krug #vanrednih #parlamentarnih #izbora

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja