NaslovnaRAZONODAGrci su izmislili tuševe

Grci su izmislili tuševe

Jednostavna kupatila drevne Indije, Egipta i Mesopotamije bila su samo rudimentarni tuševi. U njima nije bilo kada i stanovnici su se prali sipajući vodu na sebe ili su ih njome polivale sluge stojeći iza niskih zidova.

Ali, prve prave tuševe, sa vodom iz cevi, izmislili su drevni Grci. Posle vežbanja na stadionu sportisti su se osvežavali pod nekom vrstom tuša koji je nacrtan na jednoj atinskoj vazi iz četvrtog veka pre naše ere.

Prikazana su dva tuša sa četiri prilično mišićave mlade dame. Voda teče iz tuševa u obliku glave divlje svinje ili lava. Pri vrhu je šipka preko koje su devojke prebacile odeću i ubruse.

Cela scena je neverovatno savremena: osim tuševa u obliku životinja, ne bi bila strana ni u današnjoj gimnastičkoj sali.

Ostaci kompleksa tuševa su iskopani u gimnazijumu u Pergamu, bogatom grčkom gradu u zapadnoj Turskoj. Poslednja faza njegove izgradnje bila je u ranom drugom veku pre naše ere, kad je bilo u upotrebi već sedam tuševa.

Voda je tekla na kupače iz visokog glavnog sistema, zatim od jedne do druge kabine, a iz poslednje u odvod. Tako je sistem, kao i moderni tuševi, omogućavao i pranje nogu.

Kade palate u Knososu

Kade su verovatno nastale u nekoliko oblasti nezavisno. Minojci drevnog Krita su sigurno bili prvi koji su ih napravili. Kad je početkom dvadesetog veka ser Artur Evans otkrio njihovu civilizaciju, edvardijanska publika je bila iznenađena otkrićem koliko je minojska kraljevska porodica polagala na higijenu. U velikoj palati u Knososu, čija je gradnja započeta oko 1700. godine pre naše ere, Evans je našao i kupatila i nužnike. Kupatila su imala spuštene podove do kojih se dolazilo stepenicama, a neka su imala i elegantne kade od terakote. Čudno je da ta kupatila, iako je palata imala razrađen sistem vodovoda, nisu imala slivnike, ali pošto su kade imale ručke, izgleda da su jednostavno iznošene i pražnjene.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Grci #izmislili #tuševe

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja