NaslovnaVESTIMUP intervenisao na 50 lokacija u Beogradu, novo upozorenje RHMZ-a

MUP intervenisao na 50 lokacija u Beogradu, novo upozorenje RHMZ-a

Snažno nevreme praćeno olujnim vetrom i gradom pogodilo je sinoć nekoliko gradova u Srbiji. Pojedini delovi Beograda su ostali bez struje, ulice su se zbog velike količine kiše pretvorile u bujice, automobili su bili poplavljeni, a jutro kasnije na ulicama ima oborenog drveća i granja. 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije od juče su, usled obilnih padavina, intervenisali na 50 lokacija u Beogradu, ali i u Sremskom, Braničevskom, Borskom, Južnobanatskom, Južnobačkom, Mačvanskom i Podunavskom okrugu.

Tokom noći je najviše intervencija bilo na teritoriji Beograda, gde je na 28 lokacija intervenisalo skoro 100 vatrogasaca sa 33 vozila i pumpom. U 15 intervencija pripadnici Sektora za vanredne situacije bili su angažovani na uklanjanju stabala, kao i u 6 požara izazvanih gromom, dok su, između ostalog, u tri intervencije bili angažovani na uklanjanju limenog krova i izvlačenju potopljenog vozila.

Takođe, pripadnici Sektora za vanredne situacije bili su angažovani u gašenju 11 požara izazvanih udarom groma u Rumi, Koceljevi, Smederevu i Beogradu, kao i na uklanjanju stabala na 23 lokacije u Beočinu, Pančevu, Alibunaru, Požarevcu, Golupcu i Beogradu.

Tanjug/MUP SRBIJE

 

Vatrogasci-spasioci su u Beočinu iz automobila na koji je usled nevremena palo drvo, evakuisali jednu osobu koja tom prilikom nije povređena, a pomagali su i stanovništvu u crpljenju vode na devet lokacija u Bačkoj Palanci, Staroj Pazovi, Smederevu i Beogradu.

Na svim intervencijama do sada, ukupno je bilo angažovano 154 vatrogasca-spasioca sa 54 vozila i 9 pumpi.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije su i dalje na terenu i intenzivno rade na saniranju posledica nevremena.

Nevreme iz Hrvatske i BiH stiglo u Srbiju: Bačka i Srem prvi na udaru, izdato upozorenje i za Beograd

MUP izdao upozorenje zbog najave RHMZ: Štabovi za vanredne situacije da preuzmu preventivne mere, na udaru tri grada

Očekuju se nove padavine

RHMZ upozorio je da se i danas očekuje grmljavinsko nevreme u Sremu, Bačkoj i Zapadnoj Srbiji, kao i da se ponovo očekuje velika količina padavina za kratko vreme, između 20 i 40 milimetara ponegde i više, kao i jak i olujni vetar u zoni intenzivnih padavina. 

Javno preduzeće “Putevi Srbije” saopštilo je danas da je na obilaznici oko Beograda, na tunelima Lipak, Železnik, Straževica i Beli potok redukovano ograničenje brzine usled nevremena.

Nevreme je zahvatilo i Južnobački, Mačvanski, Sremski i Podunavski upravni okrug i grad Smederevo. 

U Južnobanatskom okrugu, Pančevu, Alibunaru, Braničevskom okrugu, Požarevcu, Golupcu bilo je intervencija tehničkog karaktera, najviše uklanjanja stabala.

U Borskom okrugu bilo je sporadičnih prekida u elektrosnabdevanju u Majdanpeku. Snabdevanje strujom sada je uredno osim u Donjem Milanovcu, gde se radi na uklanjanju kvara, navodi RTS.

Na Bežanijskoj Kosi korenje podiglo dva automobila

Posledice sinoćnjeg nevremena u Beogradu vide se po oborenim stablima, granama i zaostaloj vodi u pojedinim ulicama dok jutros ponovo pada kiša.

Na Bežanijskoj Kosi u Ulici Nede Spasojević stablo je oboreno u sinoćnjem nevremenu, a korenje oborenog drveta podiglo je dva automobila sa registarskim tablicama Rume i Vršca, javlja reporter Tanjuga.

Najnovije upozorenje RHMZ-a: Pljuskovi i grmljavina u delovima Srbije

Na pojedinim ulicama u Beogradu i jutros se zadržala voda od sinoćnjeg i noćašnjeg pljuska, na ulicama ima oborenog drveća i granja, a automobili se zbog toga sporije kreću, kao i zbog pljuska koji je ponovo počeo u glavnom gradu.

Zbog udara groma u blizini trafo stanice na Bogosloviji sinoć je došlo do prekida u snabdevanju strujom na Paliluli, Zvezdari i centru grada. RTS javlja da su oni tokom noći dobili struju.

U novobeogradskom Bloku 38 nekoliko stabala je iščupano iz korena, a na nekoliko automobila je pričinjena značajna materijalna šteta. U takozvanom Mercedes soliteru od siline vetra popucala su i stakla na pojedinim spratovima.

Jutrošnje nevreme napravilo je probleme i zastoje u saobraćaju, a pojedine ulice su zbog velike količine vode zatvorene.Velike gužve stvorile su se kod Beogradskog sajma, na Voždovcu, na potezu od Trošarine ka Konjarniku, na Petlovom brdu, a Višnjička ulica je zatvorena za saobraćaj, javljaju novinari Tanjuga.

U pojedinim delovima grada automobili su ostali zaglavljeni u vodi, a veliki zastoji su i na Autokomadi i mostu Gazela. 

Tanjug/MUP SRBIJE

 

Podsetimo, snažno nevreme koje je sinoć protutnjalo Srbijom napravilo je veliku štetu. Prvi na udaru bili su Batrovci, Šid i Bačka Palanka. Nevreme je zatim stiglo do Novog Sada, a potom je zahvatilo i Beograd.

Tokom većeg dela noći iznad Beograda su sevale munje, duvao je jak vetar i padala je obilna kuša.U većini mesta palo je između 20 i 40 milimetara kiše, a u delovima Vojvodine, zapadne i centralne Srbije i do 80 milimetara.

Sve raspoložive ekipe javno-komunalnih preduzeća su tokom cele noći bile na terenu, pa se posledice nevremena polako saniraju.

Vodostaji u porastu, RHMZ izdao najnovije upozorenje

Republički hidrometeorološki zavod izdao je i hidrološko upozorenje, kojem se upozorava da su vodostaji 10 reka u porastu, i da su moguća lokalna izlivanja na njihovim bujičnim vodotokovima. Postoji mogućnost da ove reke dostignu i upozoravajuće nivoe.

“Na slivu Jadra i Kolubare sa pritokama, Tamnavi, Ljigu i Ubu, na Jasenici i Kubršnici, na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama kao i na gornjem toku Mlave i Peka sa pritokama vodostaji će 02./03. jula biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa”, navodi se u hidrološkom upozorenju RHMZ.

Kako dodaju, na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja. Na jugozapadnim, južnim i jugoistočnim delovima Beograda (prigradske opštine) danas su moguća izlivanja manjih bujičnih vodotokova.

I Uprava civilne zaštite Republike Srpske upozorava da zbog obilnih padavina u kratkom periodu danas može doći do intenzivnog porasta vodostaja, a posebni problemi su mogući sa oborinskim vodama i oticanjem vode u urbanim zonama kao i pojavom bujičnih poplava na manjim vodotocima.

Republička uprava civilne zaštite, u kontaktu sa lokalnim službama zaštite i spasavanja, profesionalno će ispratiti ovu meteorološku prognozu koja može biti opasna po ljude i materijalna dobra.

Građani se mole da obrate pažnju na najavu nevremena i da, u skladu s tim, organizuju svoje aktivnosti.

Pad temperature za 10 stepeni u odnosu na juče

Meteorološkinja Euronews Srbija Mielna Ćirković potvrdila je da se širom Srbije i danas očekuju oluje, grmljavina i grad većih dimenzija, dok će temperatura biti u padu za više od 10 stepeni u odnosu na juče.

“Promena vremena, ovog puta, posledica je hladnog vazduha koji se probija iz pravca Austrije i Mađarske. Takođe, sa Jadrana nam stiže velika količina vlage.  Kada se ta dva vazduha, hladni i vlažni, spoje na naše zagrejano tlo, nastaju burni procesi u atmosferi”, rekla je ona.

Kako dodaje, u većini mesta pašće između 20 i 40 litara kiše po metru kvadratnom, dok lokalno ta količina može  dostići i 80 litara po metru kvadratnom. 

Najkritičnije će biti oko podneva dana na potezu od Bajine Bašte do Negotina.

“Na ovom području se pored intezivnih pljuskova i grmljavine, očekuje i grad većih dimenzija, većih od pet centimetara u prečniku”, rekla je.

Euronews

 

Oluje će, dodaje, biti superćelijske, i nažalost ni danas neće zaobići Beograd, naročito južne delove grada. Ćirković savetuje da bez preke potrebe ne izlazite napolje i da pratite upozorenja koje izdaju meteorološke službe.

“Superćelijske oluje pratiće i vetar olujne jačine. U zoni najintezivnijih pljuskova udari će biti veći od 60 kilometara na čas. Kada je reč o temperaturi, od danas se očekuje osetan pad, za više od 10 stepeni. Maksimalna dnevna kretaće se od 23 do 28 stepeni”, kaže.

U nastavku nedelje, iz dana u dan stabilnije, sa sve manje kiše i pljuskova i sve manje uslova za oluje. Najsvežiji dan u ovoj sedmici biće sreda, kada će srednja dnevna temperatura biti oko 25 sepeni Celzijusa.

Novo otopljenje i novi tropski talas prognoziran je za 7. jul. Do tada nešto svežije uz potencijalno opasno vreme danas.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#MUP #intervenisao #lokacija #Beogradu #novo #upozorenje #RHMZa

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja