NaslovnaREGIONNezapamćena šteta u Hrvatskoj

Nezapamćena šteta u Hrvatskoj

Snažno nevreme zahvatilo je sinoć kontinentalni deo Hrvatske. Najteže je pogođen krajnji istok države. U Bošnjacima je padao grad veličine teniske loptice. Krovovi kuća su oštećeni, puni su rupa, mnogi automobili su razbijeni, plastenici uništeni, a na usevima je šteta stopostotna.

“Katastrofa. Prvo je u 19.30 počeo da pada led veličine teniske loptice, bez kiše, sa jakim vetrom. Mrak je ubrzo pao, struje nema. Imali smo čak i požar na električnim instalacijama na jednoj kući. Vatrogasci su to uspešno sanirali. Najgore je što se ne očekuje kiša, krovovi su otvoreni”, rekao je načelnik opšine Andrija Juzbašić.

“Od 5 ujutro sam na nogama. Katastrofa. Razmere štete su velike. Nema kuće, fasade koja nije dobila. Padao je led veličine teniske loptice pola sata. U 7 sati stiže delegacija župana. Zvali su i premijer, potpredsednik vlade, ministarka Vučković”, rekao je jutros za HRT.

Dodao je da su sinoć imali i mali požar na instalacijama, ali su uspeli da ga brzo ugase.

Sve je uništeno

“Što se tiče poljoprivrednih šteta, sve je stopostotno uništeno, a usevi su bili divni. Sreća da su ječam i žito ovršeni na vreme. Ovo je stvarno katastrofa”, poručio je Juzbašić.

“Ranije smo imali orkanski vetar, ovo područje je zahvatila i poplava… Borimo se, saniraćemo kao i uvek dosad svojim snagama i uz pomoć ljudi”, naglasio je načelnik dodajući da će prioritet biti popravak krovova na kućama starijih stanovnika.

“Videli smo kroz prozor led veličine jajeta, trajalo je možda 20 – 30 minuta. Kad smo izašli, imali smo šta da vidimo, auti porazbijani, krovova nema. Gore je nego prošle godine u julu. Ne znam kako ćemo sanirati štetu, košta to sve”, rekao je jedan stanovnik Bošnjaka.

Stradale su porodične kuće, krovovi, plastenici, vrtovi, poljoprivredna kultura. Iznosi štete još se ne znaju, ali je sigurno da će biti veliki.

Krovovi, ulice i automobili u Županji zasuti su gradom. Stanovnici kažu da se to sada već događa iz godine u godinu.

“Sve nam je uništeno, automobili su nam uništeni, voćnjak nam je uništen, njive su nam uništene, bašte su nam uništene. Ne znam što bih rekla više, ovo više nema smisla, hoće li nam neko pomoći, ko će ovu štetu moći namiriti, kako ćemo mi živeti”, kaže Vesna Gurov iz Županje.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

05:29

NEVREME NAD SRBIJOM, OGLASIO SE NEDELJKO TODOROVIĆ: Evo u kojim delovima zemlje se očekuje grad i kad stiže novi TOPLOTNI TALAS

Kurir

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nezapamćena #šteta #Hrvatskoj

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja