NaslovnaVESTISpasioci na terenu, RHMZ izdao najnovije upozorenje

Spasioci na terenu, RHMZ izdao najnovije upozorenje

Snažno nevreme praćeno olujnim vetrom i gradom pogodilo je sinoć nekoliko gradova u Srbiji. Pojedini delovi Beograda su ostali bez struje, ulice su se zbog velike količine kiše pretvorile u bujice, automobili su bili poplavljeni, a jutro kasnije na ulicama ima oborenog drveća i granja. 

Međutim, RHMZ upozorio je da se i danas očekuje grmljavinsko nevreme u Sremu, Bačkoj i Zapadnoj Srbiji, kao i da se ponovo očekuje velika količina padavina za kratko vreme, između 20 i 40 milimetara ponegde i više, kao i jak i olujni vetar u zoni intenzivnih padavina. 

Javno preduzeće “Putevi Srbije” saopštilo je danas da je na obilaznici oko Beograda, na tunelima Lipak, Železnik, Straževica i Beli potok redukovano ograničenje brzine usled nevremena.

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Miloš Milenković rekao je danas vatrogasci su imali 28 intervencija od večeri do jutra na teritoriji Beograda.

On je dodao da su 93 vatrogasca sa 33 vozila bila na terenu. Najviše intervencija odnosilo se na uklanjanja stabala (15 intervencija), a u šest slučajeva vatrogasci su gasili požar nastao usled udara groma.

“Na teritoriji Zemuna imali smo dva požara izazvana gromom u porodičnim kućama, nije bilo povređenih. Pričinjena je materijalna šteta, ali pravovremenom reakcijom brzo su lokalizovani i likvidirani požari”, rekao je Milenković za RTS.

Tanjug/MUP SRBIJE

 

Prema njegovim rečima, na Čukarici je grom udario u trafostanicu, ali je brzom intervencijom elektrosnabdevanje stabilizovano.

Nevreme je zahvatilo i Južnobački, Mačvanski, Sremski i Podunavski upravni okrug i grad Smederevo. 

“Bila su tri požara izazvana udarom groma, ali pravovremenom reakcijom vatrogasaca sprečena je veća materijalna šteta i nije bilo povređenih”, rekao je Milenković.

U Južnobanatskom okrugu, Pančevu, Alibunaru, Braničevskom okrugu, Požarevcu, Golupcu bilo je intervencija tehničkog karaktera, najviše uklanjanja stabala.

U Borskom okrugu bilo je sporadičnih prekida u elektrosnabdevanju u Majdanpeku. Snabdevanje strujom sada je uredno osim u Donjem Milanovcu, gde se radi na uklanjanju kvara, navodi RTS.

Na Bežanijskoj Kosi korenje podiglo dva automobila

Posledice sinoćnjeg nevremena u Beogradu vide se po oborenim stablima, granama i zaostaloj vodi u pojedinim ulicama dok jutros ponovo pada kiša.

Na Bežanijskoj Kosi u Ulici Nede Spasojević stablo je oboreno u sinoćnjem nevremenu, a korenje oborenog drveta podiglo je dva automobila sa registarskim tablicama Rume i Vršca, javlja reporter Tanjuga.

Na pojedinim ulicama u Beogradu i jutros se zadržala voda od sinoćnjeg i noćašnjeg pljuska, na ulicama ima oborenog drveća i granja, a automobili se zbog toga sporije kreću, kao i zbog pljuska koji je ponovo počeo u glavnom gradu.

Zbog udara groma u blizini trafo stanice na Bogosloviji sinoć je došlo do prekida u snabdevanju strujom na Paliluli, Zvezdari i centru grada. RTS javlja da su oni tokom noći dobili struju.

U novobeogradskom Bloku 38 nekoliko stabala je iščupano iz korena, a na nekoliko automobila je pričinjena značajna materijalna šteta. U Mercedes soliteru od siline vetra popucala su i stakla na pojedinim spratovima.

Podsetimo, snažno nevreme koje je sinoć protutnjalo Srbijom napravilo je veliku štetu. Prvi na udaru bili su Batrovci, Šid i Bačka Palanka. Nevreme je zatim stiglo do Novog Sada, a potom je zahvatilo i Beograd.

Tokom većeg dela noći iznad Beograda su sevale munje, duvao je jak vetar i padala je obilna kuša.U većini mesta palo je između 20 i 40 milimetara kiše, a u delovima Vojvodine, zapadne i centralne Srbije i do 80 milimetara.

Sve raspoložive ekipe javno-komunalnih preduzeća su tokom cele noći bile na terenu, pa se posledice nevremena polako saniraju.

Vodostaji u porastu, RHMZ izdao najnovije upozorenje

Republički hidrometeorološki zavod izdao je i hidrološko upozorenje, kojem se upozorava da su vodostaji 10 reka u porastu, i da su moguća lokalna izlivanja na njihovim bujičnim vodotokovima. Postoji mogućnost da ove reke dostignu i upozoravajuće nivoe.

“Na slivu Jadra i Kolubare sa pritokama, Tamnavi, Ljigu i Ubu, na Jasenici i Kubršnici, na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama kao i na gornjem toku Mlave i Peka sa pritokama vodostaji će 02./03. jula biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa”, navodi se u hidrološkom upozorenju RHMZ.

Kako dodaju, na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja. Na jugozapadnim, južnim i jugoistočnim delovima Beograda (prigradske opštine) danas su moguća izlivanja manjih bujičnih vodotokova.

Pad temperature za 10 stepeni u odnosu na juče

Meteorološkinja Euronews Srbija Mielna Ćirković potvrdila je da se širom Srbije i danas očekuju oluje, grmljavina i grad većih dimenzija, dok će temperatura biti u padu za više od 10 stepeni u odnosu na juče.

“Promena vremena, ovog puta, posledica je hladnog vazduha koji se probija iz pravca Austrije i Mađarske. Takođe, sa Jadrana nam stiže velika količina vlage.  Kada se ta dva vazduha, hladni i vlažni, spoje na naše zagrejano tlo, nastaju burni procesi u atmosferi”, rekla je ona.

Kako dodaje, u većini mesta pašće između 20 i 40 litara kiše po metru kvadratnom, dok lokalno ta količina može  dostići i 80 litara po metru kvadratnom. 

Najkritičnije će biti oko podneva dana na potezu od Bajine Bašte do Negotina.

“Na ovom području se pored intezivnih pljuskova i grmljavine, očekuje i grad većih dimenzija, većih od pet centimetara u prečniku”, rekla je.

Euronews

 

Oluje će, dodaje, biti superćelijske, i nažalost ni danas neće zaobići Beograd, naročito južne delove grada. Ćirković savetuje da bez preke potrebe ne izlazite napolje i da pratite upozorenja koje izdaju meteorološke službe.

“Superćelijske oluje pratiće i vetar olujne jačine. U zoni najintezivnijih pljuskova udari će biti veći od 60 kilometara na čas. Kada je reč o temperaturi, od danas se očekuje osetan pad, za više od 10 stepeni. Maksimalna dnevna kretaće se od 23 do 28 stepeni”, kaže.

U nastavku nedelje, iz dana u dan stabilnije, sa sve manje kiše i pljuskova i sve manje uslova za oluje. Najsvežiji dan u ovoj sedmici biće sreda, kada će srednja dnevna temperatura biti oko 25 sepeni Celzijusa.

Novo otopljenje i novi tropski talas prognoziran je za 7. jul. Do tada nešto svežije uz potencijalno opasno vreme danas.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Spasioci #terenu #RHMZ #izdao #najnovije #upozorenje

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja