NaslovnaVESTIDa li je povratak raseljenih na Kosovo realan i šta "koči" Srbe...

Da li je povratak raseljenih na Kosovo realan i šta “koči” Srbe da se vrate na svoja ognjišta

Sa Kosova i Metohije je od 1999. godine proterano i raseljeno, prema podacima Beograda, više od 280.000 nealbanaca, od toga oko 240.000 Srba. 

S druge strane, podaci Kancelarije za zajednice Vlade Kosova govore da je broj raseljenih Srba oko 72.000. 

Povratak raseljenih koji garantuje Rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija, tema je o kojoj se već duži vremenski period ne govori od strane prištinskih zvaničnika, a povratak retko pominju i predstavnici međunarodne zajednice. 

“Ne samo da od 2005. godine povratka na Kosovo gotovo i da nema, već sve više Srba poslednjih godina odlazi, posebno posle incidenata na Severu, zabrane srpske robe i upotrebe dinara”, kaže dopisnica Euronewsa sa Kosova Anđelka Ćup i dodaje: “Glavni razlog odlaska i izostanka povratka je nedostatak bezbednosti”. 

“Obijali su mi vrata u pola noći, i meni i bratu koji tu živi. Njemu su prozore obili, meni vrata”, kaže Radoje Pumpalović iz Dubrave kod Istoka.

Ko utekne, utekne… 

“Imate primer u onim pustinjama, tamo neka srna ili neka životinjica koja živi u pustinji, a sve okolo zveri. Pa sad ako utekne, utekne, ako ne, ne”, za Euronews Srbija keže Stojan Dončić iz Biče kod Kline.

Nedostatak obrazovnih institucija, infrastrukturni problemi, nezaposlenost i loša ekonomska situacija umanjuju želju za ostankom i da se Srbi, uglavnom mladi, vrate na svoje ognjišta. 

Hil: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je apsolutno ključna

“Ja sam bio dva puta u Beogradu, sve mi je obećano i ništa”, kaže Blagoje Zujić iz Dragoljevca kod Istoka i dodaje: “Obečavali su mi pomoć da ostanem. I ništa. Bio sam i u Prištini, bio sam i u Kosovu Polju. Samo okreću glavu”. 

Beograd je godinama najveći posodavac Srba, i to ne samo povratnika, ali to nije dovoljno. 

“To je zbog toga što nije postojala ta jedna, po meni, osnovna komponenta koja je morala da prati sam povratak ili izgradnju kuća, a ta komponenta je održiv povratak, kako ga mi nazivamo”, kaže Nenad Rašić, ministar za povratak i zajednice u vladi Kosova. 

Da bi bilo održivog povratka, trebalo je ulagati u razvoj male privrede, ali i poštovati zakon o zapošljavanju nevećinskih zajednica i sve one zakone koji štite njihova prava. Umesto toga, na delu su uzurpacija imovine i neizvršenje sudskih odluka koje se odnose na nepokretnosti. 

“To je moja kuća, ja sam je gradio, ja to najbolje osećam u duši šta je to kad prođem pored svoje kuće, a ne mogu da zgazim u dvorište”, priča Milorad Đoković iz Vitomiraca kod Peći i nastavlja:

“Jednostavno, neću da se pojavim na placu i da odem do kuće sve dok sudski postupak traje. Znači, ja poštujem zakon, ali to treba očekivati i od druge strane. Znači, i opština Peć treba da se tako ponaša”. 

Baš kada je okončao dugogodišnju borbu za svoju imovinu, Đoković je uhapšen za navodni ratni zločin. I hapšenje bez dokaza je jedan od razloga što je povratak na nivou statističke greške, posebno u gradove, gde Srba skoro i da nema. 

Petković: Režim u Prištini odbija dijalog jer računa da ima druge opcije

Uhapšen Srbin u Leposaviću zbog navodnih ratnih zločina na KiM

“Tehnički problemi”

Ministar Rašić kaže da je povratak ipak moguć. 

“To su tehnički problemi, stvarno. Nisam video da postoji neka opstrukcija u tom političkom ili institucionalnom smislu, ali postoje tehnički problemi za koje treba vreme da bi se rešili”. 

Da su problemi daleko od tehničkih svedok je jedina povratnica u Đakovici, Dragica Gašić. 

Slobodarska partija Austrije (FPO) traži da se Skupština izjasni protiv priznanja Kosova

Španski parlament velikom većinom odbacio inicijativu da se prizna KiM

“Sutra moram da platim struju, vodu, smeće. Ja treba da idem da to uradim. A moram da zovem policiju da ide sa mnom, da me vodi tamo gde se plaća voda, struja, smeće”, kaže ona i dodaje>

“A jeste najvažnija sloboda. Ali eto, čudo je, moram albanski da pričam, službenika iritira srpski jezik”. 

Prema podacima UNHCR-a na Kosovo se do 2018. godine vratilo nešto više od 11.000 Srba. Za kasnije podataka nema, a koliko ih tu i živi ne zna se, jer se ili nisu odazvali popisu, ili ih popisivači nisu tražili. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#povratak #raseljenih #Kosovo #realan #šta #koči #Srbe #vrate #svoja #ognjišta

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja