NaslovnaREGIONHrvatska traži način da se osveti Crnoj Gori zbog rezolucije o Jasenovcu

Hrvatska traži način da se osveti Crnoj Gori zbog rezolucije o Jasenovcu

Ko je podržao Rezoluciju o Jasenovcu i osudio strašne zločine, neće moći da kroči u Hrvatsku.

Ovo je samo jedan od predloga koji se mogu čuti u Zagrebu, gde se razrađuje kako da se “revanširaju” svom do juče primerenom susedu Crnoj Gori, a čiji je parlament usvojio dokument.

Uz otvorene pretnje kočenjem evropskog puta Podgorici, koje su se čule i pre glasanja o Rezoluciji u Podgorici, sada se u Hrvatskoj traži i pravljenje i spiska nepoželjenih, a za celokupnu situaciju okrivljuje se Srbija i predsednik Aleksandar Vučić.

Predstavnik Mosta u hrvatskom Saboru Miro Bulj uputio je juče u proceduru zaključak kojim bi poslanici Skupštine Crne Gore, koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthauzen, bili proglašeni nepoželjnim u Hrvatskoj.

Bulj je rekao da je tražio da se hrvatska vlada obaveže da će crnogorske poslanike proglasiti “personom non grata” zbog “instrumentalizacije sećanja na žrtve Jasenovca u svrhu ostvarivanja ciljeva politike ‘srpskog sveta’, nastavka velikosrpske politike iz devedesetih godina”. On je naveo da je inicijativa pokrenuta predlogom predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, “četničkog vojvode i lidera prosrpske opcije, koji je produžena ruka srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Crnoj Gori”.

“Neprihvatljivo je da Crna Gora donosi takvu rezoluciju”

Na njegov zahtev naslonila se Danica Baričević, u ime Kluba HDZ, navodeći da je neprihvatljivo da država koju Hrvatska smatra dobrosusedskom i kojom je godinama pomagala da uđe u NATO, i koja u budućnosti možda uđe i u EU, donosi sada takvu rezoluciju.

– I najnaivnijima je jasno zašto su vladajući u Crnoj Gori to učinili upravo sada. Kao verni vazali onih koji trenutno vladaju Srbijom dobili su nalog da po bilo koju cenu skrenu pažnju srpske, crnogorske i svetske javnosti s činjenice da je u UN usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman juče je poručio da će reagovati na rezoluciju i da je Hrvatska Crnoj Gori, nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju, poslala notu i da kao članica EU i NATO ima na raspolaganju sve mehanizme, a da se još raspravlja sa premijerom Andrejem Plenkovićem kako da Zagreb postupi. Grlić Radman je ocenio da je Crna Gora donošenjem rezolucije pokazala, kako je naveo, dva lica, svoje evropsko lice u Briselu i svoje instrumentalizovano lice u Podgorici.

– Ovo što je Crna Gora napravila protivno je onome na šta se obavezala i bez ikakvog razloga ulazi u duboku prošlost. Ovde je na delu odrađivanje nečijeg posla, a svi znamo i čijeg – ocenio je Grlić Radman, rekavši da je u Crnoj Gori izostala osuda sopstvene agresije.

Predsednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je da je izglasavanje rezolucije neprijateljski čin susedne države kojom se potčinila politici “srpskog sveta”:

– Podržavamo demokratske i prozapadno orijentisane snage u Crnoj Gori. Međutim, Crna Gora, kojom je ovladao srbijanski predsednik Aleksandar Vučić, ovakvim postupanjem gazi preko svoje slobode, samostalnosti i državnosti. Cilj politike srpskog sveta je izjednačiti krivicu svih država i naroda ako se već ne uspe izbeći krivica za ratove koji su pokrenuti u Miloševićevo vreme, u organizaciji SANU i velikosrpske politike. Neverovatno je da rezolucija dolazi iz parlamenta na čijem je čelu četnički vojvoda Andrija Mandić – rekao je Penava.

Oglasio se i Milojko Spajić

U međuvremenu, crnogorski premijer Milojko Spajić pokušao je da se ogradi od rezolucije i to što je Hrvatska loše reagovala na usvajanje, pripiše Rusiji.

– To nam šteti, definitivno nam ne pomaže – rekao je Spajić, za “Politiko” pre nego što je parlament u petak izglasao rezoluciju.

On je naveo da je potpuno saglasan sa željom Hrvatske da se region ne povlači nazad u istoriju i potom, optužio Rusiju da pokušava da destabilizuje Zapadni Balkan i kompromituje njegovu vladu.

– Želimo apsolutno najbolje moguće odnose sa Hrvatskom. Postoji ruski narativ u Crnoj Gori da Evropska unija i zapadni svet podržavaju nacističku ili fašističku istoriju – rekao je Spajić sugerišući da bi, da je njegova vlada glasala protiv rezolucije, to bilo iskorišćeno protiv njega.

Spajić je u istom tonu nastavio i juče u odgovorima na poslanička pitanja, navododeći da “dobrosusedska i regionalna saradnja čine jedan od stubova spoljne politike zvanične Podgorice”.

– Veoma smo zahvalni na podršci koju Republika Hrvatska u kontinuitetu pruža Crnoj Gori na njenom evropskom putu, i koja, siguran sam, neće izostati ni u narednom periodu.

Komentarišući poteze Hrvatske, istoričar Srđan Graovac ističe da će hrvatske političke elite da kažnjavaju Crnu Goru samo u slučaju da nije na pravcu “antisrpske politike” kako bi pokazala ko je gazda i da je zadatak Crne Gore da sledi politiku Zagreba.

– Ovo je pokušaj Zagreba da demonstrira silu, ali ne treba da postoji zabrinutost u regionu o eventualnom sabotiranju, jer su hrvatske političke elite poznate po tome da nemaju svoje ja i da ispunjavaju volju iz Brisela i Vašingtona – objašnjava Graovac, za “Novosti”. – Hrvatska nema nikakve kapacitet za sabotažu i svojim dosadašnjim ponašanjem je pokazala da nema suverenu politiku. Namera je da se pred sopstvenom javnošću pokaže snaga, ali za takve poteze nemaju realnih utemljenja. Oni će uvek postupiti po nalogu Brisela.

(Kurir.rs/ Novosti/ Preneo: T.A.)

Kurir

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Hrvatska #traži #način #osveti #Crnoj #Gori #zbog #rezolucije #Jasenovcu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja