NaslovnaPLANETANemački gigant odustaje od investicija u litijumski sektor u Čileu

Nemački gigant odustaje od investicija u litijumski sektor u Čileu

Nemačka kompanija BASF odlučila je da odustane od svog plana da investira u litijumski sektor Čilea, javlja danas Blumberg njuz.

Do ovakvog razvoja događaja dolazi pošto je globalno usporavanje prelaska na električna vozila dovelo do smanjenja potražnje za metalima od kojih se spravljaju baterije, što je pak dovelo do pojeftinjenja litijuma.

BASF je preliminarno vodio razgovore sa Velt Minerals (Wealth Minerals), kanadskom kompanijom koja istražuje litijum u Čileu, o potencijalnom finansiranju i trgovinom još neizvađenim količinama te rude.

Nemački hemijski gigant je takođe razmatrao da u Čileu izgradi postrojenje za procesuiranje litijuma u katode za baterije koje se koriste u električnim vozilima.

To je bio deo BASF-ove strategije da izvore svojih prihoda proširi izvan svoje tradicionalne sfere hemijskih i plastičnih proizvoda.

BASF-ova odluka je udarac za Velt, koji nastoji da u Čileu otvori nove rudnike litijuma.

Kako navodi Blumberg njuz, jedan od Veltovih projekata je strateške prirode, jer mu je kao većinski partner potrebna – kompanija u državnom vlasništvu.

Prošle nedelje, BASF i kompanija Eramet otkazale su zajedničko investiranje u 2,6 milijardi evra vredan kompeks za preradu nikla i kobalta u Indoneziji – zbog slabije prodaje električnih vozila u toj mnogoljudnoj južnoazijskoj zemlji.

BASF trenutno nastoji da ojača svoj lanac snabdevanja sirovim materijalima u Evropi – novom fabrikom za recikliranje baterija u Nemačkoj. Očekuje se da ovaj kompleks počne da radi tokom ove godine.

***

BONUS VIDEO – Vučić pozvao lidere protesta „Ne damo Jadar“ da idu zajedno na poligraf, da se vidi ko je „plaćen“

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Nemački #gigant #odustaje #investicija #litijumski #sektor #Čileu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja