NaslovnaRAZONODAOpasan i otvoren i prikriven narcizam

Opasan i otvoren i prikriven narcizam

Kada pomislite na narcizam, verovatno već imate sliku osobe koja pridaje sebi veliku važnost, preuveličava sopstvene sposobnosti, fantazira o uticaju, slavi i bitnosti, žudi za priznanjem, divljenjem, uspehom i moći, doživljava sebe kao jedinstvenu, neponovljivu i nezamenljivu figuru, smatra da joj svi nešto duguju, i manipuliše da bi dobila ono što želi bez saosećanja s drugima.

Ovako opisana ličnost koja pokazuje otvorene narcisoidne crte ličnosti definitivno je naporna osoba, koju bi bilo dobro izbeći, samo što to nije lako. Prvo, spolja gledano, narcisi mogu biti izuzetno prijatni, spremni da šarmiraju i zavode svakoga, da se hvale svojim postignućima i poznanstvima. Zatim, oni brinu o svom izgledu i veoma su komunikativni, s ciljem da ih okolina primeti. Iza te društvene maske često se kriju sebičluk, iskorišćavanje drugih, emocionalna uzdržanost i hladnoća.

Pasivno-agresivno ponašanje

Ali, pored otvorene narcisoidnosti, koju većina prepoznaje pre kod drugih nego kod sebe, naročito kada poprima patološke razmere, postoji i takozvani prikriveni narcizam. U čemu se oni razlikuju?

Dok je otvoreni narcis glasan, teži da ga svi čuju, vide i ukažu mu poštovanje, ekstrovertan tip osobe, otvoren ka spolja, dotle prikriveni narcis ispoljava slično ponašanje, ali na suptilniji način. Istina, i on ima iste ideje o sopstvenoj veličini, ali ih drugačije ispoljava. I jedan i drugi tražiće znake divljenja, s tim što će otvoreni narcis biti arogantniji i jasno davati do znanja drugima šta očekuje od njih, svidelo im se to ili ne. Recimo, i jedan i drugi smatraju da je timski uspeh u stvari samo njihov i da ga ne bi bilo bez njihovog učešća, a za poraz uvek okrivljuju druge.

U svom nastupu prikriveni narcis ispoljava pasivno-agresivno ponašanje, ali i jedan i drugi žele da vam stave do znanja da ste za njih nebitni. Zato oni kasne, ne poštuju dogovore ili jednostavno ignorišu ono što je dogovoreno.

Iza ovakvog ponašanja krije se iskrivljena slika o sebi, preuveličavanje sopstvene važnosti, perfekcionizam, preterano izražen motiv postignuća, potcenjivanje, omalovažavanje i iskorišćavanje drugih. Svojim ponašanjem, narcisoidna osoba nadomešćuje negativnu sliku o sebi, strah od odbacivanja i neprihvatanja, sumnju u sebe i sopstvene mogućnosti, anksioznost, depresiju, hipohondriju i psihosomatske probleme koji su izraženi u manjoj ili većoj meri.

Narcisoidna osoba može biti uspešna u svom poslu, iako poseduje patološke karakteristike, ali sama neće uvideti da unižava i obezvređuje trud drugih ljudi, naglašavajući sopstveno postignuće i preuzimajući sve zasluge za uspeh. Sujeta dodatno otežava terapeutski rad s narcisoidnim ljudima.

Sve će to uočiti ljudi sa strane i pitati se koliko daleko narcis može ići, naročito ako je na poziciji koja utiče na živote drugih ljudi. Istorija je puna takvih narcisa – avanturista koji su napravili veće probleme od rešenja koja su obećavali.

Kada je u pitanju psihološki narcisoidni poremećaj, gde sve navedeno poprima veće razmere i ugrožava odnos s drugim ljudima, neophodna je psihoterapija koja će pomoći osobi da prevaziđe probleme, bolje upozna sopstveno funkcionisanje i promeni svoje ponašanje prema drugima u određenoj meri.

Zdrava doza

Važno je reći da pored patološkog narcizma postoji i zdrava doza narcizma, kada osoba prihvata samu sebe i vrednuje svoje ponašanje i postignuće na normalan način, na osnovu sopstvenog zalaganja. Ona ima osećaj dostojanstva i ne dozvoljava da je drugi omalovažavaju.

Proteklih decenija, a naročito u poslednje vreme, vidimo da razvoj tehnologije, društvene mreže i različite forme zabavnog programa „forsiraju” narcisoidne osobe koje svojim ponašanjem zadobijaju pažnju javnosti dodatno hraneći svoju ideju veličine. Danas je lako postati poznata ličnost ili „selebriti”, bez ikakvih realnih kvaliteta, već samo na osnovu ponašanja i uklapanja u trendove koje propagiraju produkcijske kuće zarad veće gledanosti, kao i društvene mreže. Narcisoidne osobe su idealni akteri, spremni na sve, a u stvari najčešće mogu biti izmanipulisane i samoobmanute jer kada „pet minuta” slave prođe, odnosno kada se publika zasiti, neminovan je povratak u „normalan” život. Što može biti teško za njih, ali i otrežnjujuće.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Opasan #otvoren #prikriven #narcizam

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja