NaslovnaRAZONODAOtkriveno zašto je vunasti mamut iznenada nestao

Otkriveno zašto je vunasti mamut iznenada nestao

Sa lica Zemlje vunasti mamut je zbrisan pre mnogo hiljada godina, ali nismo sigurni zašto. Sada Kristofer Mur, arheolog sa Univerziteta Južne Karoline, krivi za ovu pojavu masivni meteor – čak i ako nema krater koji bi to dokazao. Međutim, Mur i njegov tim veruju da nam možda neće trebati krater da bismo dokazali izuzetno kontroverznu hipotezu o uticaju Mlađeg Drijasa – ideju da je pre otprilike 12.800 godina klima na severnoj hemisferi doživela nagli pomak koji je pomogao da se zbriše vunasti mamut. 

U novoj studiji objavljenoj tim predstavlja dokaze za koje veruje da ukazuje na veliki meteor koji je eksplodirao u blizini Zemlje – verovatno da nije fizički udario Zemlju – što bi izazvalo vrstu brzih klimatskih promena širom severne hemisfere to bi dovelo do potpune promene u našem svetu.

„On je eksplodirao u vazduhu pre udara o Zemlju”, rekao je Mur dodajući:

„Ali ako su dovoljno niske, udarni talas i toplota mogu da udare o tlo i istope sediment, proizvedu mikrosferule. Ove stvari nas pogađaju više nego što većina ljudi misli”.

Dokazi iz ledenih jezgara Grenlanda pokazuju povišene nivoe aerosola sagorevanja, što ukazuje da je veliki, praistorijski požar besneo na predloženom početku klimatskog događaja. Ako dodamo visoke nivoe platine pronađene od Sirije do Južne Karoline i lokaciju obe magnetne kugle od gvožđa poznate kao mikrosfere i kvarc slomljenog kvarca koji su se istopili u silicijum dioksid u različitim oblastima- istraživači veruju da počinje da se oblikuje ubedljivija slika o tome šta se desilo i kakav je to efekat imalo.

Bez kratera koji bi pružao moderne fizičke dokaze, tim se oslanjao na hemijski sastav Zemlje. Oni su pregledali više lokacija za iskopavanje, od plitke močvare na nuklearnoj lokaciji Savana River američkog Ministarstva energetike do lokacije u zalivu Čespik u Merilendu. Sve ove  različite lokacije imale su nešto zajedničko: dokaze o platini, mikrosferama gvozdenih kuglica i kvarca na dubinama koje pokazuju da bi bile izložene u periodu mlađeg Drijasa, piše Jahu.

Istraživači veruju da se sve to dovodi do toga da kometa – ili, barem, ostaci jedne – udari u Zemlju. Prikupljeni dokazi, tvrde naučnici, ukazuju na mesta za prašinu minerala širom sveta, požar koji je počeo na Grenlandu i dovoljno haosa da pokrene dramatičan klimatski događaj.

„Sumnjam da je to odigralo veliku ulogu u dovođenju do izumiranja megafaune. To je kao da stavite 75 slonova na četvrtinu kvadratnog kilometra. To je ogroman pritisak koji stvara ono što vidimo”.

Ono što je zaista potvrdilo Murovu teoriju je otkriće kvarca sa lomljenim udarom na sve tri lokacije, prvi put kada su locirani u dubini Mlađeg Drijasa na toliko lokacija. On tvrdi da bi distribucija kvarca u tako velikom regionu — svaki je pretrpeo istu promenu — zahtevao neku vrstu značajnog uticaja. Ovo sve ostaje teoretski, naravno, posebno bez kratera za to. Dok hipoteza o uticaju mlađeg Drijasa ostaje popularna u medijima kao objašnjenje za određene drevne događaje, to nije naučni konsenzus, a mnogi stručnjaci u potpunosti odbacuju teoriju. Ali, Mur i njegov tim ostaju ubeđeni, pišući u studiji da „kolektivni dokazi” ispunjavaju kriterijume događaja koji su dovoljno moćni da izazovu lančanu reakciju globalne promene – onu koja je uključivala izumiranje vunastog mamuta. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Otkriveno #zašto #vunasti #mamut #iznenada #nestao

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja