NaslovnaVESTIAngažovano 1.500 pripadnika Vojske Srbije i 300 borbenih sredstava

Angažovano 1.500 pripadnika Vojske Srbije i 300 borbenih sredstava

U vojnom kompleksu “Pasuljanske livade” održava se opitna združena taktička vežba s bojevim gađanjem “Vatreni udar 2024”. Danu visokih zvanica prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.  

Vežbi prisustvuju i predsednik vlade Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Euronews/Lana Radmanovac

 

Na vežbi “Vatreni udar 2024” uvežbava se izvođenje borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova za izviđanje i vatrenu podršku, sa ciljem unapređenja sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, kao i provere funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Učesnici vežbe su jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snage za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu, kao i stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta i na njoj je angažovano oko 1.500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 borbenih sredstava. 

Euronews/Lana Radmanovac

 

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva odbrane, na osnovu rezultata i zapažanja sa dvonedeljne vežbe biće utvrđena doktrinarna ograničenja i potrebe za razvojem novih taktičkih načela, proveriće se mogućnosti za zaštitu i odbranu od napada iz vazdušnog prostora i jednovremeno angažovanje različitih bespilotnih vazduhoplova i identifikovati potrebe za razvojem novih softverskih i hardverskih rešenja. 

Prikazuju se dejstva PVO sistema pancir S1 i Pasars, protivoklopni sistem kornet M, dronovi samoubice SM-1,SM-2, komarac i osica, modernizovanog višecevnog lansera raketa Oganj M17, dejstvo samohodnih haubica Nora B52, samohodne haubice Gvozdika, dejstvo višenamenskog bombardera Orao J22, dejstvo transportnog aviona AN26. Prikazuje se i novo sredstvo oklopnog pešadijskog transportera BTR.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Angažovano #pripadnika #Vojske #Srbije #borbenih #sredstava

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja