NaslovnaPLANETANovi britanski premijer zastupao Hrvatsku u Hagu, evo šta je govorio o...

Novi britanski premijer zastupao Hrvatsku u Hagu, evo šta je govorio o Vukovaru i Oluji

Laburisti su nakon 14 godina uspeli da pobede konzervativce i tako dođu na vlast u Ujedinjenom Kraljevstvu. Budući premijer biće lider laburista Kir Starmer, koji je ovdašnjoj javnosti poznat kao advokat koji je zastupao Hrvatsku u tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Hrvatska je 1999. godine tužila Srbiju za genocid, a takođe je zahtevala da Beograd kazni sve počinioce ratnih zločina tokom sukoba devedesetih, da vrati sve ukradene umetnine i da plati ratnu odštetu.

U kontratužbi koju je Srbija podnela, Beograd je tvrdio da je Hrvatska kriva za genocid protiv Srba za vreme i posle rata.

Britanski advokat Kir Starmer tada je bio deo pravnog tima Hrvatske.

Foto: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia; Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Starmer o ratovima devedesetih i Vukovaru

On je u svom izlaganju o nameri Srbije da „delimično ili u celini uništi nesrpsko stanovništvo u Hrvatskoj” naveo 17 faktora koji, po njegovom mišljenju, potkrepljuju postojanje ove namere.

On je govorio o „genocidnoj nameri“ Beograda u ratu 1991-1995. Kako je on tada rekao, namera je bila da se „delimično ili u celini“ uništi nesrpsko stanovništvo u delovima Hrvatske. Starmer je održao prezentaciju u ime hrvatskog pravnog tima.

Starmer je u podužem izlaganju istakao da je cilj udruženog zločinačkog poduhvata koji je pokrenulo srpsko rukovodstvo „uspostavljanje kontrole nad jednom trećinom hrvatske teritorije kako bi se ona transformisala u državu pod srpskom dominacijom“. Dvostruki motivi srpskog rukovodstva bili su da pripoji teritoriju koja je pripadala drugoj državi i da stvori etnički čistu Veliku Srbiju, rekao je Starmer. Obim zločina, uključujući rasprostranjena ubistva, mučenja, seksualno nasilje i deportacije, pokazao je „jasnu nameru“ srpskog rukovodstva, JNA i snaga pod njenom kontrolom da „unište većinu hrvatskog stanovništva koje živi na toj teritoriji“, tvrdio je Starmer.

Kir Starmer Foto: Daniel LEAL/Pool via REUTERS

Kako je naglasio britanski advokat, dokazi o genocidnoj nameri mogu se naći u „srpskoj političkoj doktrini koja je utrla put genocidnoj politici usmerenoj na uništavanje hrvatskog stanovništva“. Prema Starmeru, izjave i govori srpskih političara, propaganda u srpskim medijima i video dokazi potkrepljuju argumentaciju.

Starmer je tokom svog izlaganja rekao da je Srbija posle zauzimanja Vukovara 18. novembra 1991. imala priliku da pokaže da je njena namera bila „samo“ da premesti stanovništvo. Ali, kako je Starmer tvrdio, kada je oko 300 osoba izvedeno iz vukovarske bolnice i najmanje 194 njih streljano na poljoprivrednom dobru Ovčara, ta šansa je nestala, navodi se u izveštaju Centra za tranzicijsku pravdu.

Kir Starmer Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Šta je Starmer rekao o Oluji i tužbi Srbije protiv Hrvatske

Pravni tim Zagreba je dokazivao da su bivši predsednik Srbije Milošević, vođe paravojnih jedinica Željko Ražnatović Arkan i predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kao i lokalni Srbi pod vođstvom Gorana Hadžića, bili deo udruženog ubilačkog projekta sa ciljem stvaranja „Velike Srbije“.

Kada je reč o kontratužbi Srbije, Starmer je odgovorio na tvrdnje Beograda da su Srbi koji su živeli u Krajini neselektivno napadnuti tokom Oluje.

„U svojim pisanim podnescima Srbija uvek predstavlja slučaj tvrdeći da su Srbi u Krajini napadnuti namernim, neselektivnim granatiranjem kako bi bili primorani da pobegnu, to je bila konstantna okosnica cele teorije o proterivanju“, rekao je Starmer, pisao je tada portal Balkan Insight.

Međutim, Starmer je naveo da su presude u slučajevima ratnih zločna pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pokazale da to nije tačno.

On je takođe tvrdio da je Srbija pogrešila, jer je transkript sa sastanka hrvatskih političkih i vojnih lidera na Brionima u julu 1995. godine radi planiranja operacije Oluja, navela kao dokaz genocidne namere.

„Niti su brionski transkripti, niti događaji koji su usledili ne dokazuju postojanje genocidne namere“, rekao je Starmer.

BONUS VIDEO Vanredni izbori u Velikoj Britaniji: Laburisti umesto konzervativaca

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Novi #britanski #premijer #zastupao #Hrvatsku #Hagu #evo #šta #govorio #Vukovaru #Oluji

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja