NaslovnaRAZONODAŠta ako ostanemo bez hrane, vode i struje

Šta ako ostanemo bez hrane, vode i struje

Postali smo gotovani. Sve je lako dostupno. Hrana, lekovi, roba široke potrošnje. Prodavnice rade 24 časa, ali šta ako takav način života ugroze klimatske promene ili društvene krize. Oluje, poplave ili zemljotresi mogu da prekinu dovod struje. Neredi i demonstracije mogu da obustave snabdevanje stanovništva osnovnim potrepštinama. O ratu, pogotovo nuklearnom koji sve češće povezuju sa sukobom u Ukrajini, da ne govorimo.

Zbog toga bi svaka porodica ili pojedinac morali da budu spremni za slučaj da moraju da se oslone  na svoje zalihe. To su voda, hrana, energenti i osnovni lekovi koji će im pomoći dok se snabdevanje ponovo ne stabilizuje.

Iskustva iz Amerike i Kanade gde je nestanak struje u više navrata pokazao koliko je savremen način života osetljiv, pokazali su šta moramo da obezbedimo.


Pixabay

Bez vode ne možemo da živimo. Odrastao čovek bez vode može da preživi tri do četiri dana. Taj period je kraći u slučaju visokih temperatura. Zbog toga svaki dom mora da ima zalihe pijaće vode za najmanje nedelju dana.  Odrasloj osobi potrebno je oko tri litra vode dnevno. Uz pijaću vodu valjalo bi obezbediti i tehničku vodu. Za higijenu.

Čovek bez hrane u najboljem slučaju može da izdrži do tri nedelje. To podrazumeva da smanji fizičku aktivnost na najmanju moguću meru.  Ako nestane struja propašće sve u frižiderima. Zato su poželjne suve – dehidrirane namirnice koje se pripremaju dodatkom vode. Poželjna je hrana sa što manje soli a orašasti plodovi su veoma zahvalni. Bogati su hranjivim sastojcima i mogu dugo da se čuvaju.

Sredstva za potpalu i održavanje vatre su veoma korisna. Ona mogu biti iskorištena za pripremu hrane ili grejanje. Ne smemo da zaboravimo baterije koje su neophodne u slučaju osvetljenja ili da nam putem radija omoguće da dobijemo osnovne informacije šta se događa u gradu ili državi.  

O lekovima ne razmišljamo dok nam ne zatrebaju, jer apoteke rade 24 časa dnevno. Međutim, svaki dom bi morao da ima zalihu osnovnih lekova. Za terapije i hronične bolesti obavezno. Zatim, osnovne lekove široke namene koji mogu da zatrebaju. Aspirin, sredstva za snižavanje temperature, sredstva za dezinfekciju. Ako je moguće i neki antubiotik.  

Ako ostanemo bez struje platne kartice ne mogu da se koriste. Zato sa sobom uvek treba imati gotovinu. Iskustva su pokazala da cene tokom kriza rastu i zato bi bilo poželjno da na raspolaganju bude nešto viša suma, u što manjim apoenima.

Da bi zalihe što duže potrajale, neophodno je da ih sa vremena na vreme proveravamo. Hranu pred istek roka trajanja valja iskoristiti i njihovo mesto popuniti svežijim proizvodima. To se odnosi i na vodu. Kada je već reč o vodi obavezno treba napomenuti da nju čuvamo van dosega sunčevih zraka. Sunce neutrališe hlor i voda se kvari. Inače, hlor uvek valja imati u domu jer on može da posluži za hemijsko prečišćavanje vode.


Pixabay

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Šta #ako #ostanemo #bez #hrane #vode #struje

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja