NaslovnaRAZONODADijego, plejboj sa Galapagosa

Dijego, plejboj sa Galapagosa

Dijego, mužjak džinovske kornjače sa Galapagosa, nije obična kornjača. On je postao prava legenda zbog svog libida, koji je bio ključan za oporavak populacije džinovskih kornjača na ostrvu Espanjola, delu Galapagoskih ostrva.

Projekat obnavljanja kornjača sa Galapagosa započet je još šezdesetih godina prošlog veka, prebacivanjem preostalih jedinki na ostrvo Santa Kruz. Dijego, koji je stigao iz zoološkog vrta u San Dijegu, bio je jedan od samo dva mužjaka na ostrvu, okružen sa čak dvanaest ženki, koje su neumorno polagale jaja u pesak na plažama ostrva.

Dijego je bio nezaustavljiv. Tokom decenija, on je postao otac brojnih potomaka, a populacija kornjača skočila je na 2.000. Uprava nacionalnog parka Galapagoskih ostrva procenjuje da je ovaj 100-godišnjak odgovoran za čak 40 procenata ukupne populacije.

Zahvaljujući svom razvratnom seksualnom životu, Dijego je spasao čitavu svoju vrstu od izumiranja, a posle 50-godišnjeg uspešno obavljanog zadatka, vraćen je u divljinu.


(Printscreen/Instagram)

Džinovske kornjače sa Galapagosa su zaštićena vrsta, ali su poslednjih godina lovljene za jelo, iako je ubijanje ugroženih životinjskih vrsta zabranjeno.

Ove kornjače imaju životni vek duži od 100 godina, a svetsku slavu doneo im je britanski naučnik Čarls Darvin, koji je proučavao ove životinje dok je razvijao svoju teoriju evolucije. Brod kojim je Darvin plovio, Bigl, poveo je 30 živih kornjača na dugo putovanje od Galapagosa do Polinezije, ali ih je većinu pojela posada.

Danas u svetu postoji oko 15.000 džinovskih kornjača, u poređenju sa 200.000 koliko ih je bilo u 19. veku.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Dijego #plejboj #Galapagosa

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja