NaslovnaVESTINajtoplije će biti krajem sedmice, temperatura do 40 stepeni

Najtoplije će biti krajem sedmice, temperatura do 40 stepeni

Meteorološka služba uključila je danas viši stepen upozorenja-naradžasti meteoalarm. Pred nama je verovatno najtopiji deo leta. Temperatura će do kraja nedelje dostići i 40 stepeni u hladu. Osveženja, bar ne onog osetnog, neće biti u narednih 10 dana, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević.

Dodaje da se visoka temperatura očekuje danas širom zemlje. 

“Na posebnom oprezu neka budu hronični bolesnici i meteoropate. Obratite pažnju i na životinje, naročito one na ulici i ukoliko možete iznesite svežu vodu na mesta gde se životinje obično okupljaju”, rekla je ona.

U višim slojevima atmosfere ima i malo vlage, zato danas, dodaje, može biti kratkotrajnih izolovanih pljuskova, kao i grmljavine, ali samo na planinama. U ostalim, nižim predelima danas sunčano i vedro, uz dosta sunčanih sati, između 10 i 16h.

Profimedia

 

“Kada je reč o vetru, mirni sati u ispred nas. U nastavku dana, u prizemlju će duvati  slab do umeren vetar severnog i severozapadnog pravca. Danas očekujte i zamućenost vazduha, jer danas stiže i saharski pesak”, navela je ona i dodala da je reč o manjim, bezbednim količinama, koje ne utiču na zdravlje ljudi, ali će uticati na prljave prozore i atomobile.

Danas će, kako dodaje, biti i malo toplije nego juče. Maksimala dnevna temperatura kretaće se od 33 do 37 stepeni Celzijusa.

“U nastavku nedelje još toplije. Najtopliji dani u ovoj sedmici biće petak i subota sa 40 stepeni u hladu. Situaciju će dodatno otežavati tropske noći u kojima se temperatura neće spuštati ispod 20 podeljka. Blago osveženje možemo očekivati oko 15. jula, ali ono osetno, značajnije, nema na vidiku bar ne do kraja meseca. Ovaj toplotni talas, biće zato, okarakterisan kao dugotrajan i vrlo intezvan, najintezivniji od početka godine”, zaključila je Lazarević.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Najtoplije #će #biti #krajem #sedmice #temperatura #stepeni

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja