NaslovnaVESTIAfrička vrućina u celoj Srbiji, osveženja nema ni na vidiku

Afrička vrućina u celoj Srbiji, osveženja nema ni na vidiku

Iz dana u dan sve toplije. Ovaj julski, toplotni talas mogao bi biti najintezivniji i najdugotrajniji u ovoj godini. Osveženja i dalje nema na vidiku, a sa naradžastog podignut je crveni, najviši stepen meteo upozorenja. Afrička vrućina očekuje se danas u celoj zemlji, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević.

“Ovako visoke temperature spadaju u potencijalno, opasno vreme naročito ako traju dugo. 

Danas su ugroženi životi ljudi i životinja. Takođe, ekstremno su povoljni uslovi za izbijanje šumskih i drugih požara, zato budite na oprezu”, navela je ona.

Afrička vrelina, kako dodaje, pristiže sa južnom strujom, odnosno južnim vetrom, koji duva i na visini i u prizemlju. Sa druge strane, snažan anticiklon koji se pozicionirao iznad Balkana štiti nas od padavina. Zato i dalje na vidiku nema osveženja u vidu kiše i pljuskova.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

“U danu pred nama sunčano, vedro i sparno. UV indeks imaće veoma visoku vrednost i  do 9 u pojednim mestima. Izbegavajte najtopliji deo dana i pre izlaska napolje koristite zaštitu od štetnih UV zraka”, rekla je Lazarević.

Dodaje da će današnji dan obeležiti i kombinacija visoke temperature i visokog procenta vlage u vazduhu. U ranim jutarnjim satima vrednost vlage bio je oko 100 odsto, zato će i u nastavku dana utisak biti da je toplije od prikazanih vrednosti.

Od 36 do 38 stepeni

“U prizemlju i dalje duva slab do umeren vetar južnog pravca i upravo sa tim južnim vetrom stiže sve više saharskog peska. Ono što je olakšavajuća okolnost, jeste da će pesak ostati u višim slojevima. Neće ga biti u velikim količinama u prizemnom sloju, tako da neće uticati na disanje i na zdravlje ljudi”, kaže Lazarević.

U narednim danima, bez većih iznenađenja. Ostaje sunčano, suvo i svakim danom sve toplije.

U petak i subotu do 40 stepeni Celzijusa.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Afrička #vrućina #celoj #Srbiji #osveženja #nema #vidiku

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja