NaslovnaRAZONODAKomunisti su sahranili boga

Komunisti su sahranili boga

Proslavu Nove godine uveli su komunisti da bi ukinuli Božić. Deda Mraz je zamenio Božić Batu, a crnogorski komunisti su otišli tako daleko da su 1945. godine na Cetinju organizovali sahranu Boga. Još i danas se priča je potonji general Savo Joksimović, pod pretnjom pištoljem naterao sveštenika da nad praznim sandukom održi opelo Bogu.

Tokom opela, Joksimović je navodno pevao „Nosim kapu sa tri roga i ratujem protiv Boga” i „Ne verujem u nebesa, no u Marksa i Engelsa”.

Iz tog vremena potiče i dečja pesmica „Petokraka sa pet roga, ja se borim protiv Boga, ne borim se protiv Hrista, on je bio komunista.”

Ipak, Komunistička partija Jugoslavije nije potpuno zabranila veru kao što je to učinila Albanija, koja je postala prva ateistička država na svetu. Državni ateizam je bio deo državne politike koja je javno poricala pa i suzbijala religiju pod izgovorom da vera ističe razlike među jugoslovenskim narodima i tako raspiruje nacionalizam. Naravno, sve to u cilju zaštite tekovina bratstva i jedinstva. Član partije nije mogao da bude verujući u boga, što znači da su na čelu države mogli da budu samo ateisti.

Ukinuta je veronauka u školama. Normalno, ukinut je i Uskrs. Čini se da je vrhunac dostignut prilikom emitovanja filma „Ben Hur”. Film je prepolovljen zbog delova u kojima se pojavljuje Isus.

Za razliku od prvih godina komunističke vlasti u Jugoslaviji, kada je crkvena imovina otimana a sveštenici čak i ubijani, kontrola vremenom slabi. Posebno nakon smrti doživotnog predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Josipa Broza. Osamdesetih se pojavljuje Gospa od Međugorja, koju Vatikan ni danas nije priznao. Jugoslavija je baveći se tim fenomenom zanemarila činjenicu da se Gospa prikazala na svega nekoliko stotina metara od jame u koju su ustaše bacile više stotina Srba.

Sa nestankom Jugoslavije, bratski narodi i narodnosti su se ponovo upoznali sa verom i Bogom

 

 

 

  

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Komunisti #sahranili #boga

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja