NaslovnaVESTINe jenjava zaraza morbilama, u Srbiji registrovan 181 slučaj malih boginja

Ne jenjava zaraza morbilama, u Srbiji registrovan 181 slučaj malih boginja

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, u periodu do 7. jula, na teritoriji Srbije registrovan je 181 slučaj morbila.

Kako navode na sajtu “Batuta”, u ovom periodu registrovan je 31 slučaj morbila i to 23 na teritoriji Novog Pazara, šest na teritoriji Beograda i po jedan slučaj u Novom Sadu i Loznici.

Na teritoriji grada Beograda registrovana su 94 slučaja morbila u okviru epidemije prijavljene 22 feburara. Pored toga morbili su potvrđeni i kod dva deteta sa teritorije Republike Srpske. 

U Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” potvrđeno je 76 slučajeva, a 20 obolelih osoba su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva. 

Među obolelima je 28 dece mlađe od šest godina, od kojih je 25 nevakcinisano, dvoje je primilo po jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa, 19 nevakcinisanih osoba uzrasta od šest do 25 godina, osam potpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 14 do 28 godina, kao i 41 osoba starija od 30 godina, od kojih je jedna potpuno vakcinisana sa dve doze vakcine protiv morbila.

Takođe, četiri osobe su nepotpuno vakcinisane sa jednom dozom vakcine, jedna je nevakcinisana, a 35 je nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod sedmoro obolelih.

Iz Batuta dalje navode da je na teritoriji Novog Sada registrovano je šest potvrđenih slučajeva morbila. 

Batut: U Srbiji registrovana 82 slučaja malih boginja

Obolele osobe su starije od 30 godina, pri čemu je jedna nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine sa komponentom protiv morbila, a pet su nepoznatog vakcinalnog statusa.

Izveštaj Batuta navodi da je u poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. 

Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Prethodne 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina (94 odsto) bila nevakcinisana.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#jenjava #zaraza #morbilama #Srbiji #registrovan #slučaj #malih #boginja

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja