NaslovnaVESTIKako izaći iz kruga siromaštva

Kako izaći iz kruga siromaštva

Iznos novčane socijalne pomoći u Srbiji izuzetno je nizak i svodi se na manje od 400 dinara dnevno po osobi, što onemogućava izlazak iz kruga siromaštva, navodi Inicijativa A11 u svom izveštaju o stanju ekonomskih i socijalnih prava u Srbiji. Zakon o socijalnoj karti ostavio je svakog petog korisnika bez ove pomoći, a stručnjaci upozoravaju i da nepostojanje Strategije za socijalnu zaštitu dodatno otežava položaj siromašnih.  

Svetlana Dimitrijević je majka četvoro dece i dobija pomoć od 52.000 dinara mesečno.

Ne može da radi jer brine o najmlađem, za koje, kaže, nema mesta u vrtiću.

Socijalna pomoć, dečiji i materinski dodatak nisu dovoljni ni za najosnovnije potrebe.  

Dimitrijević za Euronews Srbija kaže da kada se 52.000 dinara podeli na pet članova porodice, dobija se 10.000 dinara po članu. 

“Dete treba i da jede, da ima školski pribor, patike za fizičko, a gde je garderoba, gde hrana, a da ne pričam gde su računi”, rekla je Dimitrijević.

U čemu je paradoks?

Iako bi socijalna zaštita trebalo da pruži minimalnu materijalnu sigurnost i da podstiče socijalno uključivanje siromašnih, to u Srbiji nije slučaj, kaže Marko Vasiljević iz Inicijative A11.

Zabrinjavajući rezultati novog istraživanja Unicefa: Dečje siromaštvo poraslo u nekim od najbogatijih zemalja sveta

“Apsolutno siromaštvo se od 2020. do 2024. nije smanjilo, nego se uvećalo i procenjuje se da oko 800.000 gradjana Srbije živi u apsolutnom siromaštvu. S jedne strane imate smanjenje broja korisnika novčane socijalne pomoći, a istovremeno porast apsolutnog siromaštva što je svojevrsni paradoks”, rekao je Vasiljević za Euronews Srbija.

Sistem sada registruje svaki prihod čak i onaj u oblasti neformalnog rada.

profimedia

 

Iako je ideja bila da omogući pravedniju raspodelu socijalne pomoći, zakon je, kažu stručnjaci, imao suprotan efekat, pa je, tvrde, oko 40.000 građana u protekle dve godne ostalo bez socijalne pomoći. 

“Iskustva zemalja koje su već koristile ovaj način provere se pokazao kao neadekvatan jer je to jedan digitalni alat koji dehumanizuje proces procene u kakvoj se situaciji našao pojedinac ili porodica. Teško da algoritam može rešiti ovako zamršenu situaciju na terenu”, rekla je za Euronews Srbija dr Bojana Vranić, docentkinja za socijalnu politiku i socijalni rad na Filozofskom fakultetu u Nišu.  

Vranićeva upozorava i da Vlada Srbije više nema Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, a od 2009. Srbija nema ni Strategiju socijalne zaštite.

Uz sve to, kaže, u Centrima za socijalni rad, prema nekim procenama, nedostaje oko 2.000 stručnih radnika.  

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kako #izaći #kruga #siromaštva

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja