NaslovnaPLANETARanjen na skupu u Pensilvaniji, napadač ubijen

Ranjen na skupu u Pensilvaniji, napadač ubijen

VAŠINGTON – Kampanja republikanskog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa saopštila je danas da je bivši predsednik “dobro” nakon što je izveden sa bine na mitingu u Batleru u Pensilvaniji pošto su odjeknuli zvuci za koje se pretpostavlja da su bili pucnji.

“Predsednik Tramp zahvaljuje organima za sprovođenje zakona i onima koji su prvi odgovorili na njihovoj brzoj akciji tokom ovog gnusnog čina“, naveo je Trapov portparol Stiven Čung u saopštenju.

Dodao je da je Tramp dobro i da se nalazi na kontroli u lokalnoj medicinskoj ustanovi, prenosi AP.

Foto: AP Photo/Evan Vucci

 

Tajna služba je u saopštenju navela da je “bivši predsednik bezbedan”.

Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Džo Bajden obavešten o incidentu.

Tramp je izveden je sa bine na predizbornom mitingu u gradu Batler u saveznoj državi Pensilvaniji, nakon što je pao na zemlju kada su se začuli zvuci nalik na pucnje i krici.

Osoba koja je pucala na Trampa ubijena, poginuo i učesnik skupa

Osoba za koju se sumnja da je pucala na republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji je ubijena, a u incidentu je poginula i  jedna osoba iz publike, rekao je danas za AP okružni tužilac Okruga Batler.

Kako je naveo, osim dvoje smrtno stradalih, jedna osoba je u kritičnom stanju.

Istovremeno, više izvora iz bezbednosnih službi reklo je za CNN da je osoba koja je pucala na mitingu “neutralisana”.

Tramp potvrdio da ga je metak pogodio u uho

Bivši predsednik SAD potvrdio je da je na republikanskom skupu u Pensilvaniji pogođen iz vatrenog oružja i rekao da ga je metak pogodio u gornji deo desnog uha.

On je na svojoj društvenoj mreži Truth Social naveo da je “odmah znao da nešto nije u redu kada je čuo zvuk fijukanja, pucnje i odmah osetio metak kako prodire kroz kožu. Bilo je mnogo krvarenja, pa sam tada shvatio šta se dešava. Bože blagoslovi Ameriku.”

Tramp se zahvalio američkoj tajnoj službi i podršci predstavnika zakona na njihovom “brzom odgovoru“ i izrazio saučešće “porodici osobe koja je ubijena na mitingu, kao i porodici druge osobe koja je teško povređena.”

“Neverovatno je da se takav čin može desiti u našoj zemlji. Za sada se ništa ne zna o napadaču, koji je sada mrtav“, rekao je on, prenosi CNN.

Tajna služba: Napadač ispalio više hitaca na Trampa sa uzvišene lokacije izvan skupa

Osoba koja je pucala na skup bivšeg predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa ispalila je više hitaca sa “uzvišene pozicije” izvan mesta gde se održavao miting pre nego što su ga agenti tajne službe neutralisali, saopštili su zvaničnici.

“Tokom kampanje bivšeg predsednika Trampa u Batleru u Pensilvaniji 13. jula oko 18.15 osumnjičeni za pucnjavu je ispalio više hitaca prema bini sa uzvišene pozicije, van mesta gde se održavao skup”, navela je Tajna služba u saopštenju.

Foto: AP Photo/Gene J. Puskar

 

Pripadnici Tajne službe su “neutralisali napadača koji je sada mrtav”, dodaje se u saopštenju.

“Američka tajna služba brzo je odgovorila zaštitnim merama i bivši predsednik Tramp je bezbedan. Jedan čovek iz publike je ubijen, a još dve osobe su zadobile kritične povrede”, navodi se.

O incidentu se vodi istraga i Tajna služba je o događaju obavestila FBI, rekao je portparol službe Entoni Guljelmi.

Pucnjava na predizbornom skupu istražuje se kao pokušaj ubistva Trampa

Pucnjava na bivšeg predsednika SAD tokom predizbornog skupa u Pensilvaniji istražuje se kao pokušaj ubistva, kažu policijski zvaničnici.

Osoba za koju se sumnja da je pucala na republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji je ubijena, a u incidentu je poginula i jedna osoba iz publike, rekao je danas za AP okružni tužilac Okruga Batler.

Kako je naveo, osim dvoje smrtno stradalih, jedna osoba je u kritičnom stanju.

Bajden posle pucnjave na Trampovom mitingu: Nema mesta za ovakvo nasilje u Americi

Američki predsednik Džozef Bajden osudio je pucnjavu na skupu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Pensilvaniji i poručio da “u Americi nema mesta za takvu vrstu nasilja”.

“To je bolesno, to je jedan od razloga zašto moramo da ujedinimo ovu zemlju. Ne smemo da dozvolimo da se ovo događa”, rekao je Bajden, prenosi AP.

Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

 

Dodao je da pokušava da stupi u kontakt sa Trampom i da je čuo da je on sada dobro posle pucnjave na republikanskom mitingu.

“Svi moraju da osude to. Svi”, rekao je Bajden.

CNN: Atentator na Trampa 20-godišnjak iz Pensilvanije

Američki Federalni istražni biro (FBI) identifikovao je napadača na Donalda Trampa i reč je o 20-godišnjaku iz Pensilvanije, javio je izveštač Si-En-Ena pozivajući se na svoje izvore.

Kako je napisao izveštač CNN-a na društvenoj platformi X, FBI još ne objavljuje ime napadača a Rojters nije mogao da potvrdi saznanja američke TV mreže o osobi koja je pucala na Trampa na predizbornom skupu u Pensilvaniji. 

FBI: Pucnjava na Trampovom mitingu u Pensilvaniji je bila pokušaj ubistva

Američki Federalni istražni biro (FBI) istražuje pucnjavu na mitingu u Pensilvaniji u subotu kao “pokušaj ubistva” bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, saopštili su danas zvaničnici FBI. 

Kevin Rojek, specijalni agent zadužen za terensku kancelariju FBI u Pitsburgu, Pensilvanija, rekao je na konferenciji za medije da biro radi na identifikaciji napadača putem “biometrijskih potvrda” pošto kod sebe nije imao lične isprave.

“Ovo što se dogodilo nazivamo pokušajem ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa. To je i dalje aktivno mesto zločina”, rekao je Rojek na konferenciji za novinare.

Majk Džonson: Predstavnički dom će sprovesti potpunu istragu o pucnjavi na skupu Trampa

Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson izjavio je da će Predstavnički dom sprovesti “potpunu istragu” o pucnjavi na mitingu Donalda Trampa u Pensilvaniji, u kojoj je Tramp povređen.

“Američki narod zaslužuje da zna istinu. Direktorka Tajne službe Kimberli Čitl i drugi zvaničnici iz Ministarstva unutrašnje bezbednosti (DHS) i FBI će se pojaviti na saslušanju pred našim odborima što je pre moguće”, napisao je Džonson na mreži X.

Tramp: Nikada se neću predati

Donald Tramp poručio je u mejlu svojim pristalicama, nakon što je ranjen na predizbornom skupu u Pensilvaniji, da se nikada neće predati.

“Ovo je poruka od Donalda Trampa”, piše u kratkom mejlu, uz poruku “Nikada se neću predati”, prenosi CNN.

Vučić izrazio duboku zabrinutost zbog pokušaja atentata na Trampa

Predsednik Srbije AIeksandar Vučić izrazio je duboku zabrinutost zbog pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD i prijatelja Srbije Donalda Trampa i snažno osudio nasilje kao način političke borbe. 

“Želim mu brz i uspešan oporavak, uveren da će iz ove borbe izaći još jači”, napisao je predsednik Vučić na mreži X.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ranjen #skupu #Pensilvaniji #napadač #ubijen

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja