NaslovnaLjUBAV I PSIHOLOGIJAUticaj razlike u godinama na vezu

Uticaj razlike u godinama na vezu

Kada počnete da izlazite sa nekim novim, verovatno procenjujete detalje, kao što su vrednosti, ličnost i privlačnost, da biste utvrdili da li ste vi i vaš ljubavni interes kompatibilni.

Ali, postoji jedan faktor koji možda niste uzeli u obzir: razlika u godinama. 

Pexels

 

Iako je istina da razlika u godinama od deset ili više godina može povećati vaše šanse da imate bračnih problema, postavlja se pitanje, postoji li idealna razlika u godinama koja će osigurati uspešnost važe veze?

Stručnjaci kažu da postoji, ali drugi faktori značajnije utiču na stabilnost odnosa.

Ne postoji tačan recept za uspešnu vezu, ali najbolje stvari u životu ne dolaze bez malo rada i ljubav nije izuzetak.

Srećnu, zdravu zajednicu diktiraju ljudi u njoj i bez obzira na razliku u godinama, a mnogo je faktora koji doprinose njenom dugoročnom uspehu.

Pexels

 

Idealna razlika u godinama za veze

Kako pokazuju istraživanja, zadovoljstvo u braku značajno opada kod parova sa većom razlikom u godinama u poređenju sa onima sa sličnim godinama.

Tačnije, parovi sa razlikama u godinama od nula do tri godine pokazali su veće zadovoljstvo od onih čija razlika je od četiri do šest godina.

Generalno, zadovoljstvo u braku se smanjivalo kako se razlika u godinama povećavala.

Teorija je da su parovi različitih godina manje otporni na negativne šokove u vezi, uključujući ekonomske poteškoće i bolesti.

Takođe je vredno napomenuti da su u proseku i muškarci i žene pokazali veći nivo zadovoljstva u braku kada su u braku sa mlađim partnerima od onih koji imaju starije supružnike, bez obzira na razliku u godinama. 

Freepik

 

Važnost razlike u godinama

Dok razlike u godinama imaju sposobnost da utiču na dugovečnost i zadovoljstvo veze, to nije jedini odlučujući faktor da li će zajednica biti uspešna ili ne.

Kao i kod svih stvari u životu, ne postoji zlatno pravilo koje treba slediti kada su u pitanju veze.

Ako otkrijete da imate jaku vezu sa nekim ko je deset godina stariji od vas, ne dozvolite da vas statistika odvrati od te veze i izgradnje zajedničkog života.

Ali, ako imate problema da se povežete sa nekim sa kim izlazite, a postoji značajna razlika u godinama, možda biste trebali da se zapitate da li će to dugoročno uticati na vaš odnos.

Freepik

 

Pričajte sa partnerom

Ako ste pronašli nekoga u koga ste zaista zaljubljeni, razumljivo je da oklevate da prekinete stvari samo zbog razlike u vašim godinama.

Međutim, zrelost je relativna i ne meri se samo godinama.

Pre nego što donesete bilo kakvu značajnu odluku, vi i osoba sa kojom izlazite trebalo bi da pričate o planovima i željama za budućnost, teškim temama kao što su politika i religija, pronađete zajednička interesovanja i ispitate koliko ste oboje spremni na kompromis.

Na kraju krajeva, kao i u svakoj zdravoj vezi, biti otvoreni i iskreni jedni prema drugima je najbolji način da se pripremite za budući razdor.

Usredsredite se na savete koje sprečavaju da razlika u vašim godinama stvori podelu između vas i prepoznajte da ste u bilo kom trenutku u različitim fazama svog života, i to je u redu. 

Freepik

 

Uzajamno poštovanje i komunikacija uvek će pomoći u premošćivanju svakog jaza.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Uticaj #razlike #godinama #vezu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja