NaslovnaPLANETAJedan pucanj je zauvek promenio istoriju Amerike

Jedan pucanj je zauvek promenio istoriju Amerike

Bivši predsednik Amerike Donald Tramp deveti je koji je bio meta atentata. Poslednji je bio Ronald Regan, koji je, kao i Tramp, preživeo napad usamljenog strelca. Regan je tada ubedljivo pobedio na izborima, a analitičari sada predviđaju da isto čeka i Trampa na predsedničkim izborima u novembru. On je atentat preživeo, otputovao u Milvoki na veliku konvenciju republikanaca i zahvalio se Bajdenu na pozivu i angažovanju. Sve ovo ukazuje na to da će Bela kuća za nekoliko meseci biti dom novog predsednika, dok se istovremeno postavlja pitanje o ažurnosti Tajne službe koja je čuvala Trampa u trenutku kada je na njega izvršen atentat.

Nakon što ga je strelac, koji je kasnije identifikovan kao Tomas Metju Kruks pogodio, Tramp je uz pomoć agenata Tajne službe ustao i podigao pesnicu u vazduh, dok mu je krv curila niz lice. Ispostaviće se da je pogođen u desno uvo, nakon čega mu je rana tretirana od strane lekara.

Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Pesnica u vazduhu

Upravo taj prizor – krvavog Trampa sa pesnicom u vazduhu, obišao je svet i verovatno postao simbol njegove buduće pobede. U nedelju je najavio da neće dozvoliti da atentat promeni njegov raspored putovanja na Nacionalni kongres republikanaca u Milvokiju koji počinje u ponedeljak i traje nekoliko dana. Tamo će Tramp i formalno biti proglašen kandidatom republikanaca na predsedničkim izborima u novembru.

Sama činjenica da je preživeo atentat donela mu je veću podršku. Uz to, imajući u vidu da je nekoliko sati nakon pucnjave viđen kako izlazi iz aviona i da je svojim pristalicama poslao poruku da neće odustati, Tramp je doživeo skok podrške među neopredeljenim biračima, za koje se i smatra da mogu da odrede pobednika u novembru.

U nedelju je i razgovarao sa aktuelnim predsednikom Džozefom Bajdenom, kom se zahvalio na podršci i istakao da bi rivalstvo između njih dvojice moglo da postane pristojnije, što ga je približilo biračima koji su ranije njegovu retoriku smatrali previše agresivnom.

Foto: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Poziv na ujedinjenje

„Ovo je šansa da okupimo zemlju. Pružila mi se ta prilika“, poručio je bivši predsednik SAD, dok je bio na putu za Milvoki.

U razgovoru sa „Washington Examinerom“, pozvao se na Boga i naveo kako je upravo zbog njega preživeo.

„Ovo je prilika da se okupi cela zemlja, čak i celi svet. Govor će biti puno drugačiji, puno drugačiji nego što bi bio pre dva dana“, rekao je.

I sam je objasnio sad već istorijsku fotografiju sa podignutom pesnicom, koja je postala simbol ove predizborne kampanje, ali i deo američke istorije.

On je, prema sopstvenim rečima, podigao ruku dok ga je Tajna služba vodila s pozornice kako bi ljudima tamo dao do znanja da je dobro.

„I da Amerika ide dalje, mi idemo napred, da smo jaki“, rekao je.

Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Usamljeni strelac

Tomas Metju Kruks, 20-godišnjak koji je identifikovan kao osoba koja je pucala na Trampa, delovao je sam i koristio je legalno kupljenu pušku, koju je platio njegov otac, saopštio je Federalni istražni biro (FBI), na osnovu preliminarne istrage.

„Reč je o poluautomatskoj pušci AR 556. FBI nije pronašao nikakve indicije da je osumnjičeni imao neke mentalne bolesti. Na napad se gleda i kao na domaći teroristički akt i kao na pokušaj ubistva“, navedeno je iz ove agencije, koja i sprovodi opsežnu istragu o atentatu na Trampa.

Dodaje se da nema indicija da je napadač pucao na Trampa iz ideoloških razloga, a FBI pregleda naloge na društvenim mrežama, korušćeno oružje i DNK uzorke kao dokaze.

„Pretnje i pozivi na nasilje već su u porastu na internetu, a pogotovo nakon ovog događaja“, saopšteno je iz FBI.

Naoružani napadač Tomas Metju Kruks i jedna čovek koji je bio na skupu su ubijeni, a još dve osobe koje su prisustvovale mitingu su teško povređene.

Tomas Metju Krus, atentator na Donalda Trampa Tomas Metju Kruks Foto: CBS

Sedam minuta strave

Ovaj miting je označio Trampovo poslednje javno pojavljivanje pre početka Nacionalne konvencije republikanaca u Milvokiju. Putem video snimaka, mapa i fotografija, CNN je detaljno rekonstruisao šta se dogodilo od početka mitinga do haotičnih trenutaka kada su izbili pucnji do toga da je Tramp sleteo u Njuark u Nju Džersiju u nedelju rano ujutru.

Tramp je počeo da se obraća svojim pristalicama i govori otprilike šest minuta pre atentata. On je bio usred govora kada se čuje neko u gomili kako kaže: „On ima pištolj“. Dok video hvata nekoga u gomili kako ponavlja: ​​“Na krovu. Ima pištolj“, odjekuju tri pucnja. Čuje se pauza i još pet hitaca u brzom nizu. „Ostanite ovde“, kaže jedan učesnik u videu.

Tramp je potom napravio pauzu usred rečenice i uhvatio se za desnu stranu lica. On je pao sa bine i nalazio se u zaklonu dok su agenti američke Tajne službe žurili na podijum da ga okruže.

„Siđi dole, dole, dole“, kaže jedan.

Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Dok se napadač nalazi izvan mesta mitinga, razdaljina između njega i mesta gde Tramp govori je samo približno 100 do 200 metara.

Tramp je tada u zaklonu okružen agentima, koji se mogu čuti na mikrofonu kako razgovaraju kojim vozilom da ga sklone sa lica mesta. Nekoliko sekundi kasnije, više agenata kaže: „Strelac je pao“. Policija u taktičkoj opremi i puškama stiže na binu.

Bivši predsednik SAD više puta je agentima Tajne službe rekao da ga puste da obuje cipele, koje su mu spale prilikom bacanja u zaklon.

Oni mu kažu da je sve u redu i da moraju da ga sklone sa lica mesta. On je ubrzo odveden do automobila, a potom i u bolnicu.

Od početka Trampovog govora do trenutka kada je odveden sa mitinga prošlo je oko sedam minuta.

Foto:EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Melanijino pismo

Aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden apelovao je na Amerikance da se „ujedine kao jedna nacija“ nakon atentata na Trampa i naredio nezavisnu bezbednosnu reviziju predvođenja napada.

On je rekao da je naredio da istraga bude „temeljna i brza“ i zamolio Amerikance da „ne prave pretpostavke“ o motivima ili povezanosti počinioca.

Bajden je rekao da je takođe naredio američkoj Tajnoj službi da preispita sve bezbednosne mere za Republikansku Nacionalnu konvenciju, i to dok se postavljaju pitanja i razmatra istraga o postupcima agenata Tajne službe tokom mitinga u Pensilvaniji.

On je istakao da je sinoć imao „kratak, ali dobar razgovor“ sa Trampom i da je iskreno zahvalan što je Tramp „dobro i oporavlja se“.

Trampova supruga Melanija oglasila se pismom koje je objavljeno na društvenim mrežama.

„Čudovište koje je prepoznalo mog supruga kao neljudsku političku mašinu pokušalo je da ugasi Donaldovu strast – njegov smeh, genijalnost, ljubav prema muzici i inspiraciju. Kada sam gledala taj nasilni metak kako pogađa mog supruga Donalda, shvatila sam da je moj život, i život Barona, bio na ivici razorne promene. Zahvalna sam hrabrim agentima Tajne službe i službenicima zakona koji su rizikovali svoje živote da zaštite mog supruga“, poručila je ona.

Navela je da je vreme da se Amerika uzdigne iznad nasilja i zahvalila svima na podršci.

„Vetrovi promena su stigli. Onima od vas koji plačete i podržavate nas, zahvaljujem. Pohvaljujem one koji su prešli preko političkih razlika, hvala vam što pamtite da je svaki političar muškarac ili žena i da ima porodicu koja ga voli“, zaključila je bivša prva dama SAD.

BONUS VIDEO Da li je pucanj u Trampa odredio pobednika na izbora u SAD

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Jedan #pucanj #zauvek #promenio #istoriju #Amerike

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja