NaslovnaRAZONODAKad počinje starost i šta je odaje?

Kad počinje starost i šta je odaje?

Kao što se trendovi menjaju u ishrani, modi, odgajanju dece, uređenju stana, tako se menja i trend u pogledu starosti. Naime, nekada je starosna granica bila 65. godina kada se zvanično ulazi u treće doba. Danas je izreka da smo stari koliko se osećamo nikad tačnija. Nova studija otkrila je da starost sada ne počinje sve dok ne napunimo 76 godina.

Istraživanje Trežr Trejlsa pokazalo je da moderni penzioneri ne smatraju da su stari sve dok ne napune barem 70 godina. Zapravo, više od trećine (38 odsto) insistira da starost ne počinje dok ne napune 80 godina, a 46 odsto navodi da se osećaju sposobnijim i vitalnijim nego njihovi roditelji u istim godinama.

U međuvremenu, kako prenosi Metro, 40 odsto ispitanika smatra smatra da su „šezdesete nove četrdesete”.

Više od petine ispitanika kaže da im igranje s unucima pomaže u održavanju vitalnosti i da da zbog potomstva imaju više snage i energije od svoje dece, a dve trećine tvrdi da je „rešavanje zagonetki i ukrštenica” zaslužno za dobro pamćenje i bistar um. Zanimljivo, prema istraživanju 28 odsto starijih od 60 godina vežba tri ili više puta nedeljno.

Uprkos slici koju imaju o sebi stariji, zanimljivo je s druge strane šta mladi, tačnije milenijalci navode kao stvari koje odaju da ste stari. Na spisku su se našli korišćenje gotovine, nošenje pamučne maramice u rukavu, primanje računa poštom, poseban escajg za svečane prilike, pisanje spiskova olovkom na papiru, pušenje, zvanje taksija telefonom a ne putem aplikacije, gledanje TV, korišćenje Fejsbuka, čitanje knjiga, odlazak u crkvu, razgovor telefonom, nošenje uskih farmerki, upoznavanje u stvarnom životu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Kad #počinje #starost #šta #odaje

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja