NaslovnaRAZONODAAko čujete grmljavinu, dovoljno ste blizu da vas udari grom

Ako čujete grmljavinu, dovoljno ste blizu da vas udari grom

Kako da se sačuvate od udara groma? Ove nebeske elektrane ne samo da fasciniraju meteorologe i vremenske entuzijaste, već su i podsetnik na veliku moć prirode.

Grmljavine su uobičajena prirodna pojava, uzrokovana suptilnom interakcijom atmosferskih elemenata, naročito tokom leta.

Od svojih delikatnih početaka kao naelektrisanih kapljica vode do njihovog potencijala da se razviju u oluje sa gradom i tornada, složeni sistemi grmljavina otelotvoruju dinamiku Zemljine klime.

Iako je verovatnoća da budete žrtva električnog pražnjenja sa neba mala i iznosi otprilike 1:625.000, važno je da budete svesni potencijalne opasnosti i preduzmete mere zaštite tokom oluja.

Mada grmljavinske oluje mogu da budu zastrašujuće i opasne, uz prave mere predostrožnosti, možete se zaštititi i smanjiti rizik od povreda, bilo da ste napolju ili u zatvorenom prostoru.


Ako planirate aktivnosti na otvorenom, budite u toku sa lokalnim vremenskim prognozama, kako biste bili svesni mogućih grmljavinskih oluja. Imajte na umu bezbedna mesta za sklonište u slučaju iznenadne oluje.

Ako vas olujno nevreme zadesi na otvorenom prostoru, stručnjaci preporučuju da se odmah sklonite u čvrst zaklon ili vozilo.

Grom obično udara u najviši objekat u nekom području. Nikada se ne sklanjajte ispod drveta, jer drveća privlače gromove. Pomerite se i od visokih predmeta. Izbegavajte i čistine, poljane, vrhove brda i druge uzvišene oblasti.

Izbegavajte vodu, jer privlači nebeski elektricitet. Plivanje ili boravak u blizini jezera, reka ili drugih vodenih površina tokom grmljavine je izuzetno opasno. Gromovi lako mogu da udare u vodu i da se tako elektricitet proširi na veliku udaljenost.

Držite se dalje i od metalnih objekata. Ograde, bicikli i oprema za kampovanje, mogu da privuku gromove. Izbegavajte kontakt sa njima tokom oluje.

Ako nemate gde da se sklonite, spustite se u čučanj sa skupljenim stopalima, spuštene glave i sa rukama oko kolena. Izbegavajte da legnete na zemlju.


U zatvorenom prostoru ste prilično bezbedni, pogotovo ako vaša kuća ili zgrada imaju gromobran ili ako živite u gradu sa gustom mrežom bandera i drugih električnih instalacija na ulicama. Trebalo bi, međutim, da izbegavate vodovodne instalacije, električne uređaje i fiksne telefone.

Tokom velike i bliske grmljavine, isključite sve električne uređaje i izvucite utikače iz zidnih utičnica kako biste izbegli oštećenja od strujnih udara.

Ne koristite tuš, kadu ili sudoperu tokom oluje, jer voda provodi električnu struju. Neki savetuju čak i izbegavajte pranja ruku i sudova.

Grom može da udari i u prozore, vrata i druge otvore u kući. Zatvorite sve i ostanite dalje od njih.

Ako morate da koristite telefon, koristite mobilni telefon umesto telefona sa kablom, jer kablovi mogu da prenose elektricitet.

Ne dirajte metalne predmete kao što su radijatori, metalni umivaonici i cevi, jer i oni mogu provoditi elektricitet.

Nakon što čujete poslednji udar groma, sačekajte najmanje 20 minuta pre nego što izađete napolje.


InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ako #čujete #grmljavinu #dovoljno #ste #blizu #vas #udari #grom

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja