NaslovnaZDRAVLJELek za ćelavost? Šećer koji je prirodno prisutan u ljudskom telu stimuliše...

Lek za ćelavost? Šećer koji je prirodno prisutan u ljudskom telu stimuliše rast kose

Foto: Shutterstock

Strah od ćelavljenja opterećuje misli i skalpove miliona muškaraca širom sveta. Međutim, ako nervozno proveravate ivicu vašeg vlasišta, konačno su stigle dobre vesti pošto su naučnici pronašli mogući lek za muški obrazac ćelavosti.

Istraživači sa Šefildskog univerziteta i Univerziteta COMSATS u Pakistanu otkrili su da šećer koji je prirodno prisutan u našim telima može da podstakne rast dlake kod miševa, piše Daily Mail.

Šećer 2-dezoksi-D-riboza (2dDR) bio je efikasan u obnavljanju rasta dlaka kod glodara kao komercijalno dostupan lek minoksidil.

Istraživači prvobitno nisu tragali za lekom protiv ćelavosti, već su ispitivali da li šećer 2dDR može da doprinese zarastanju rana. Primenjen na kožu u obliku gela, taj šećer izaziva povećanje rasta krvnih sudova, što su se nadali da će brže zatvoriti posekotine.

Međutim, ubrzo su primetili da mišje dlake rastu mnogo brže u oblastima oko rane gde je nanesen gel. Odlučili su da izvedu eksperiment radi utvrđivanja da li 2dDR može imati efekta na muški obrazac ćelavosti.

Miševi su tretirani testosteronom da bi se izazvao gubitak dlaka zbog testosterona, što je slično muškom obrascu ćelavosti kod ljudi. Miševi su zatim obrijani i trerirani ili šećerom 2dDR ili minoksidilom ili kombinacijom obe supstance.

Istraživači su otkrili da su posle 20 dana tretmana i šećerni gel i minoksidil podstakli 80-90% ponovni rast dlaka kod miševa sa muškim obrascem ćelavosti. Kombinacija dva tretmana, pak, nije dovela do primetnog poboljšanja.

Naše istraživanje sugeriše da bi tretiranje gubitka kose moglo biti jednostavno kao primena prirodno prisutne dezoksi riboze radi jačanja dotoka krvi u folikule dlaka kako bi se podstakao rast kose, kažu naučnici.

Smatra se da muški obrazac ćelavosti ili androgenska alopecija pogađa između 40 i 50 procenata muškaraca širom sveta. To stanje je posledica kombinacije genetskih faktora i nivoa polnih hormona koji postepeno vode do trajnog gubitka folikula dlake na glavi.

Drugo istraživanje je nedavno sugerisalo da „integrisani stresni odgovor“ tela može dovesti do usporavanja rasta i gubitka kose. Folikula može biti pod stresom, na primer, dok stari i postaje manje sposobna da pravilno proizvodi dlaku, usporavajući rast. A kad je taj mehanizam previše aktivan, folikula može čak da umre i zaustavi bilo kakav budući rast.

Pacijenti mogu da koriste topikalni lek minoksidil, koji može biti spor i ne deluje kod svih koji pate od gubitka kose. Takođe mogu da koriste oralni lek finasterid, koji deluje smanjujući cirkulaciju testosterona.

Međutim, mora se koristiti kontinuirano i može biti povezan sa ozbiljnim sporednim efektima kao što su erektilna disfunkcija, testikularni bol, smanjeni libido i depresija.

Istraživači se nadaju da će njihov 2dDR gel omogućiti bezbedniju, prirodniju alternativu. Šećer 2dDR se javlja prirodno u telu kao jedan od komponenti gradivnih blokova naše DNK.

I umesto menjanja nivoa polnih hormona, tretman jednostavno povećava količinu krvi koja stiže do folikula.

Testovi su pokazali da ovaj tretman podstiče folikule da proizvode duge, jake i zdrave dlake.

Ovaj šećer koji postiče rast krvnih sudova je prirodan, jeftin i stabilan, što ga čini dobrim kandidatom za dalje istraživanje radi tretiranja gubitka kose kod muškaraca.

(Telegraf Nauka/Daily Mail)

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Lek #ćelavost #Šećer #koji #prirodno #prisutan #ljudskom #telu #stimuliše #rast #kose

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja