NaslovnaPLANETABritanska vlada ne protivi se više nalogu za hapšenje Netanjahua

Britanska vlada ne protivi se više nalogu za hapšenje Netanjahua

Nova vlada Velike Britanije odustala je od protivljenja odluci Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Kabinet britanskog premijera Kira Starmera danas je potvrdio da vlada neće uložiti prigovor na nadležnost Međunarodnog krivičnog suda u tom slučaju, prenosi Gardijan.

„To (protivljenje odluci MKS da izda nalog za hapšenjem Netanjahua) je bio predlog prethodne vlade koji nije podnet pre izbora. Mogu da potvrdim da vlada neće to nastaviti u skladu sa našim dugogodišnjim stavom da je to stvar o kojoj odlučuje (Međunarodni) sud“, rekao je zamenik portparola premijera.

Kir Starmer Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Glavni tužilac MKS-a Karim Kan u maju je najavio da podnosi zahtev za izdavanje naloga za hapšenjem Netanjahua i njegovog ministra odbrane Joava Galanta za navodne ratne zločine počinjene tokom napada Izraela na Gazu.

Kazao je da se to odnosi i na Jahju Sinvara, komandanta Hamasa u Gazi, i komandanta vojnog krila te grupe Mohameda Deifa.

Bivši britanski premijer Riši Sunak kritikovao je Kanovu odluku u maju, a zatim je mesec dana kasnije njegova vlada obavestila MKS da će se protiviti toj odluci.

Vašington

Međutim, visoki zvaničnici laburista insistiraju da će poštovati nezavisnost suda.

Ministar spoljnih poslova Dejvid Lami rekao je u maju da je stav laburista da odluka glavnog tužioca MKS-a da podnese zahtev za naloge za hapšenje „nezavisna stvar suda i tužioca“.

Odluka britanske vlade ne znači nužno da će Kanov zahtev sada biti odobren.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Britanska #vlada #protivi #više #nalogu #hapšenje #Netanjahua

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja