NaslovnaZDRAVLJEProteini u krvi predviđaju rizik od razvoja više od 60 bolesti

Proteini u krvi predviđaju rizik od razvoja više od 60 bolesti

Foto: Pixabay

Istraživački tim, koji je izmerio hiljade proteina u kapi krvi, izveštava o sposobnosti proteinskih „potpisa“ da predvide početak 67 bolesti, uključujući multipli mijelom, nehodžkinovu bolest, bolest motornih neurona, plućnu fibrozu i dilatiranu kardiomiopatiju, piše UCL.

Korišćeni su podaci iz Biobanke Ujedinjenog Kraljevstva, koji su povezani sa elektronskim zdravstvenim kartonima učesnika studije.

Autori su upotrebili napredne analitičke tehnike kako bi identifikovali, za svaku bolest, od pet do 20 proteina najznačajnijih za predviđanje.

Modeli predviđanja na osnovu proteina nadmašili su modele bazirane na standardnim, klinički zabeleženim informacijama. Predviđanje zasnovano na broju krvnih ćelija, holesterolu, bubrežnoj funkciji i dijabetesnim testovima bilo je lošije nego predviđanje pomoću proteina u većini slučajeva.

Koristi od merenja i razmatranja rizika od budućeg srčanog i moždanog udara su dobro zasnovane. Ovo istraživanje omogućava nova predviđanja za širok dijapazon bolesti, uključujući ređa stanja. Za dijagnozu mnogih od njih trenutno može biti potrebno više meseci i godina, a ovo istraživanje pruža potpuno nove šanse za pravovremeno dijagostikovanje.

Nalazi zahtevaju verifikaciju u različitim populacijama, uključujući ljude sa i bez simptoma i znakova bolesti, kao i u različitim etničkim grupama.

Identifikacija osoba sa visokim rizikom od bolesti pomoću novih markera je jedan od bitnih principa medicine. Trenutna nastojanja se fokusiraju na jednu ili nekoliko bolesti istovremeno zbog ograničene dostupnosti podataka.

Naša studija pokazuje kako upotreba elektronskih podataka sakupljenih tokom kliničkog rada može omogućiti ispitivanje stotina bolesti u isto vreme i otkrivanje novih prognostičkih potpisa, kažu naučnici.

Merenje jednog proteina zbog nekog određenog razloga – npr. troponina radi dijagnoze srčanog udara – predstavlja standardnu kliničku praksu. Sad imamo mogućnost da identifikujemo nove markere za skrining i dijagnozu iz hiljada proteina koji cirkulišu i mogu da se izmere u krvi.

Naučnici su uzbuđeni zbog potencijala koje identifikovani proteinski potpisi mogu imati u pogledu ranije detekcije i na kraju bolje prognoze za mnoge bolesti.

„Identifikovali smo toliko obećavajućih primera i sledeći korak je izbor bolesti visokog prioriteta i evaluacija njihovog proteinskog predviđanja u kliničkom okruženju“.

(Telegraf Nauka/UCL)

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Proteini #krvi #predviđaju #rizik #razvoja #više #bolesti

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja