NaslovnaVESTIUspeh zahvata zavisi i od medicine i od građana

Uspeh zahvata zavisi i od medicine i od građana

Kardiolog Kliničkog centra Srbije Emilija Nestorović izjavila je danas da je transplantacija organa kompleksna zato što je to jedina grana medicine čiji uspeh zavisi podjednako od medicinske struke i građana, zbog čega je neophodno kontinuirano raditi na edukaciji građana kako bi se podigla svest o ovoj temi.

U Kliničkom centru Srbije za 11 dana urađeno je osam transplantacija.

Ona je za Tanjug rekla da su svi operisani pacijenti u dobrom i stabilnom stanju, da je pacijent koji je operisan pre dve nedelje potpuno stabilan i da čeka drugu biopsiju miokarda po protokolima, kako bi bio otpušten kući.

Na pitanje koliki je značaj imalo to što je u junu urađena prva transplantacija srca u ovoj godini imajući u vidu da je pacijentima obolelim od srčane insuficijencije to zaista jedini lek,

Nestorovićeva je rekla da vest o osam transplantacija govori o tome da su zajedničkim snagama medicinski radnici, Ministarstvo zdravlja, Udruženje transplantiranih pacijenata uspeli da dopru do određenog dela građana i da ih edukuju o transplantaciji organa.

Dodaje da je transplantacija organa kompleksna po svojoj hirurškoj prirodi i postoperativnom praćenju pacijenata, ali i zato što je to jedina grana medicine gde uspeh zavisi kako od medicinske struke, tako i od građana.

Prinstscreen YouTube/24 sedam TV

Emilija Nestorović

“Ukoliko pođete od činjenice da mi kao građani treba dobrovoljno da darujemo deo svog tela ili svog bližnjeg nakon moždane smrti, bez ikakve nadoknade i privilegija, onda shvatimo da pored humanosti to zahteva visok nivo prosvećenosti. Zato je edukacija dobra, ali ovi rezultati jesu ohrabrujući”, poručila je doktorka.

Mađarska poziva na novi akcioni plan EU o doniranju i transplantaciji organa: U opticaju je 20 predloga

Od početka godine samo dve transplantacije organa: Na listi čekanja više od 2.000 pacijenata, među njima i 40 dece

Smatra da je neophodno da se na edukaciji građana o translantaciji kontinuirano radi od najranijih uzrasta, odnosno da se deca edukuju kroz osnovne škole zato što je jako važno da donesu odluku da li će biti donori ili ne na osnovu naučnih činjenica, a ne predrasuda.

Kada je reč o porodicama koje treba da doniraju organe svojih bližnjih, Nestorovićeva kaže da važno je da tu odluku ne donesu u trenutku najvećeg bola, tuge i šoka.

“Donori su zdrave osobe ili osobe koje su mislile da su zdrave, osobe koje su nastradale u saobraćajnim nesrećama a prethodno su bile zdrave, osobe koje su iznenada dobile moždano krvarenje ili pucanje aneurizme u mozgu, to je za porodicu jak šok u kom treba da donesu odluku bez prethodno formiranog stava, što ide jako teško”, navela je ona.

Zbog toga je, napominje doktorka, veoma važno da se svi edukuju da ne postoji više vrsta smrti, već samo jedna, a to je moždana, naglasivši da kada umre mozak umiru i drugi organi.

Kako je objasnila, organi se održavaju zahvaljujući napretku medicine, tehnologije i uz pomoć lekova, istakavši da samo određeni organi mogu da održavaju određeni vremenski period, dan ili dva dana.

“Uvek se poštuje da se ne naruši integritet tela, ličnosti, svega. Imamo dosta verskih predrasuda, i ono što u kliničkoj praksi vidimo da ne samo da ne pristaju da daruju organe, nego vrlo često ne pristaju da daruju rožnjače i srce. Po tome vidite da je verski uticaj jako prisutan”, poručila je doktorka.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Uspeh #zahvata #zavisi #medicine #građana

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja