NaslovnaZDRAVLJETop 10 saveta za zaštitu od UV zračenja

Top 10 saveta za zaštitu od UV zračenja

Leto je vreme za opuštanje na plaži i uživanje u suncu, ali važno je biti svestan potencijalno štetnih efekata UV zračenja na kožu.

Evo nekoliko ključnih saveta kako se zaštititi od UV zračenja dok ste na moru:

Koristite kremu za sunčanje: Nanesite kremu za sunčanje širokog spektra sa visokim faktorom zaštite (SPF) 30 minuta pre izlaganja suncu i ponavljajte nanošenje svaka 2 sata ili nakon kupanja. Birajte proizvode koji štite od UVA i UVB zraka kako biste sprečili opekotine i dugoročnu štetu kože.

Euronews/Nataša Jovanović

 

Nosite zaštitnu odeću: Dugih rukava, lagane haljine ili šešire sa širokim obodom koji štite lice, vrat i uši od direktnog sunčevog svetla. Materijali poput pamuka pružaju dobru zaštitu dok su udobni za nošenje u toplim uslovima.

Izbegavajte sunce u najtoplijem delu dana: Sunce je najjače između 10 ujutro i 4 popodne. Ako je moguće, izbegavajte duža izlaganja suncu u tim satima i tražite hladnije ili zasenčene prostore.

EPA-EFE/CON CHRONIS

 

Naočare za sunce sa UV zaštitom: Kvalitetne sunčane naočare koje filtriraju barem 99% UV zračenja štite vaše oči od oštećenja mrežnice i drugih problema uzrokovanih suncem.

Redovno hidrirajte kožu: Nakon izlaganja suncu, koristite hidratantne losione ili geleve za umirenje kože i održavanje njene vlažnosti. To pomaže u obnavljanju i zaštiti barijere kože.

EPA-EFE/CON CHRONIS

 

Zaštita i za decu: Posebno pazite na decu jer je njihova koža osetljivija na sunce. Koristite kreme za sunčanje prilagođene njihovom uzrastu i redovno ih štitite od direktnog sunca.

Prateći ove savete, možete uživati u sunčanom odmoru na moru znajući da ste preduzeli korake za zaštitu svoje kože od UV zračenja. Pametno planiranje i odgovorno ponašanje obezbediće vam prijatan i siguran boravak na suncu.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Top #saveta #zaštitu #zračenja

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja