NaslovnaRAZONODAU olupini iz 19. veka nađene neotvorene flaše

U olupini iz 19. veka nađene neotvorene flaše

Morske dubine kriju mnoge tajne. A sada su ronioci u dubinama Baltičkog mora pronašli olupinu broda iz 19. veka sa neobičnim teretom. 

Sigurno nije neuobičajeno pronaći dokaze o alkoholu u olupinama brodova – ipak, to je nešto što je bilo deo svakodnevnog života mornara.

Međutim, pronaći tako veliku količinu boca finog vina, sve netaknute, zaista je izvanredno.

Tanjug/AP Photo/Marek Cacaj

 

Korišćenjem sonara, poljska ronilačka grupa BaltiTech je otkrila ostatke onoga što su verovali da je olupina ribarskog broda.

Međutim, kada su ronioci Marek Cacaj i Pawel Truszynski zaronili u dubine da bi videli olupinu, pronašli su vredniji teret od haringi.

“Susreli smo se sa jedrenjakom iz 19. veka u vrlo dobrom stanju, napunjenim do ivica šampanjcem, vinom, mineralnom vodom i porcelanom,” objašnjeno je u izjavi BaltiTecha.

“Bilo ga je toliko mnogo da nam je bilo teško da procenimo količine. Sigurno smo videli više od 100 boca šampanjca i korpe mineralne vode u glinenim bocama.”

Iako je zasad neidentifikovani šampanjac ono što najviše uzbuđuje ljubitelje vina u vezi sa ovim otkrićem, zapravo je mineralna voda ta koja je pomogla timu da do sada sazna više o olupini.

“U to vreme, mineralna voda se tretirala gotovo kao lek i nalazila se samo na kraljevskim stolovima. Njena vrednost je bila toliko dragocena da je transporte pratila policija,” nastavlja se u izjavi.

“Pronašli smo oko 100 zapečaćenih boca Selters vode. To je nemački proizvođač koji još uvek postoji, a njegovi proizvodi se i dalje smatraju izuzetnim. Zahvaljujući obliku pečata i uz pomoć istoričara, znamo da je naš teret proizveden između 1850-1867.”

Tanjug/AP Photo/Tomasz Stachura

 

Keramika koja je proizvodila ove glinene boce radi i u današnje vreme. S obzirom na to da se olupina nalazi u švedskim vodama, tim BaltiTech-a je u kontaktu sa univerzitetom Södertörn i fondacijom MARIS, kao i sa vodećim švedskim istraživačem podvodnih nalazišta, profesorom Johanom Rönnbyjem, kako bi dalje proučili olupinu.

Kada se usmere na šampanjac, moguće je da će otkriti da je i dalje dobar za piće. Nekoliko najskupljih boca šampanjca ikada prodatih je izvučeno iz dubina, uključujući bocu Veuve Clicquot iz 1841. godine, takođe otkrivenu u Baltičkom moru, koja je prodata na aukciji za 30.000 evra.

Tanjug/AP Photo/Marek Cacaj

 

Zapravo, hladni uslovi mora mogu pružiti savršene uslove za čuvanje penušavog vina. Među proizvođačima koji eksperimentišu sa namernim potapanjem boca je Rathfinny Estate iz Istočnog Saseksa, piše thedrinkbusiness.com.

Tanjug/AP Photo/Tomasz Stachura

 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#olupini #veka #nađene #neotvorene #flaše

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja