NaslovnaPLANETAZa tri dana ubijeni šef Hamasa, komandat Hezbolaha i 12 civila

Za tri dana ubijeni šef Hamasa, komandat Hezbolaha i 12 civila

Tokom poslednja tri dana na Bliskom istoku dogodila su se tri napada koja su pogrejala strahove da ovaj region klizi ka još većem i razornijem ratu od onog koji traje u Gazi od oktobra prošle godine. Dok svet poziva na smirivanje tenzija, sve strane tvrde da su spremne za rat i čini se da je potrebna samo jedna varnica da do njega dođe.

Napad na fudbalski teren na Golanskoj visoravni

Poslednja u nizu serije napada počela je 27. jula kada su rakete pale na selo Mažis Šamal na Golanskoj visoravni.

U napadu za koji Izrael i SAD optužuju libanski Hezbolah ubijeno je najmanje 12 osoba, od kojih su većina bila deca i tinejdžeri uzrasta od 10 do 20 godina. Svi su stradali na fudbalskom terenu u pomenutom selu, a desetine ljudi koji su se zatekli na licu mesta i u okolini su povređeni.

Napad, Golanska visoravan

Napadi Hezbolaha na Golansku visoravan koju je Izrael okupirao tokom Šestodnevnog rata 1967. godine, a potom i formalno anektirao 1981. godine nisu neobični. Međutim, ovaj napad se razlikuje od svih do sada. Na udaru nisu bila izraelska naselja ili vojna infrastruktura, već selo većinski naseljeno naseljeno Druzima, manjinskom etničkom i verskom zajednicom koja govori arapskim jezikom i većinski se izjašnjavaju kao Sirijci.

Napad, Golanska visoravan Napad, Golanska visoravan

Hezbolah je negirao da ima bilo kakve veze za ovim napadom i optužio Izrael za širenje lažnih vesti. Iz Izraela tvrde da imaju dokaze da Hezbolah stoji iza napada, odnosno da je su pronašli delove rakete iranske proizvodnje koje ta militantna grupa ima u svom posedu. I američke obaveštajne službe tvrde da „nema sumnje“ da Hezbolah stoji iza napada, s tim da navode da nisu sigurni da li je Mažis Šamal zaista bio meta ili je raketa slučajno pala na fudbalski teren u tom mestu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, koji se u trenutku napada nalazio u zvaničnoj poseti SAD, odmah se oglasio i rekao da će „Hezbolah platiti visoku cenu za raketni napad na Majdal Šams“, kako je rekao „cenu koju niko do sada nije platio“.

Ubistvo visokog komandanta Hezbolaha u Bejrutu  

Izrael je Netanjahuovo obećanje ispunio već tokom sledeće noći i jutra kada su izveli napad na Bejrut u kom je ubijen Fuad Šukr, jedan od najvažnijih komandanata Hezbolaha kog Izrael smatra direktno odgovornim za napad na Mažis Šamal.

Izraelska vojska saopštila je da je raketni napad u kojem je ubijen Šukr bio „precizan udar“ u bejrutskom naselju Haret Hreik gde se nalazi Šura savet, Hezbolahov centralni organ za donošenje odluka.

Foto:HANDOUT / AFP / Profimedia

Prvobitno, Hezbolah nije hteo da prizna da je Šukr ubijen u napadu, čak tvrdili su da je živ iako se „nalazio u zgradi koju su gađali cionistički neprijatelji“. Međutim, dan kasnije stigla je potvrda iz Hezbolaha da je čovek za kojim je Izrael dugo tragao, a SAD nudile 5 miliona dolara za informacije koje bi dovele do njega, ubijen u napadu.

Foto: Fadel Itani/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ubistvo Šukra veliki je udarac za Hezbolah. Šukr, poznat i kao al-Hadž Mohesen, jedan je od osnivača Hezbolaha. Ova militantna grupa, koju podržava i naoružava Iran, osnovana je 1982. godine nakon invazije Izraela na Liban is matra se najmoćnijom milicijom na Bliskom istoku koja, prema proceni izraelskih obaveštajaca, ima između 50.000 i 100.000 boraca.

Ipak, brojni analitičari tvrdili su nakon ovog napada da Izrael nije zainteresovan za rat šireg obima sa Hezbolahom i da su želili da pošalju „jaku poruku“ ovoj grupi i indirektno njihovom „velikom bratu“ Iranu. Međutim, 24 sata kasnije situacija se menja.

Ubistvo političkog šefa Hamasa u Teheranu

U noći između utorka i srede, oko dva sata posle ponoći, u Teheranu je ubijen šef političkog biroa Hamasa Ismail Hanije.

Iranski mediji, pozivajući se na iranske zvaničnike i Revolucionarnu gardu, objavili su da su Hanije i njegov telohranitelj ubijeni navođenom raketom koja pogodila vilu za ratne veterane u kojoj je Hanije boravio prethodnih dana.

Ismail Hanije Foto: Arif Hudaverdi Yaman / AFP / Profimedia

Činjenica da je Hanije ubijen u Teheranu, gde je došao na inauguraciju novog iranskog predsednika Masuda Pezeškijana, dodatno je zakomplikovala stvari.

Iran je odmah optužio Izrael za napad, koji nije ni potvrdio, ali ni demantovao da stoji iza ubistva jednog od lidera Hamasa. Iz Teherana, gde se danas održava pogrebna ceremonija Hanijea uz prisustvo najvišeg državnog i vojnog vrha Irana i hiljade građana, prete odmazdom Izraelu tvrdeći da im je „dužnost da osvete Hanijeovu krv“.

Nekoliko sati kasnije, iz Irana su stigle zastrašujuće vesti – trojica iranskih zvaničnika saopštili su da je vrhovni vođa te zemlje ajatolah Ali Hamnei naredio direktan napad na Izrael.

„Ajatolah Hamnei izdao je naređenje na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost koji je jutros (u sredu) održan, ubrzo nakon što je Iran objavio da je Hanije ubijen“, izjavila su trojica zvaničnika, uključujući dva člana Revolucionarne garde, koja su tražila da se njihova imena ne objavljuju, preneo je Njujork Tajms.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#tri #dana #ubijeni #šef #Hamasa #komandat #Hezbolaha #civila

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja