NaslovnaRAZONODARazotkrivena tajna izgradnje egipatskih piramida

Razotkrivena tajna izgradnje egipatskih piramida

Egipatske piramide, kao jedno od sedam svetskih čuda, vekovima su fascinirale ljude širom sveta. Iako smo oduvek bili impresionirani njihovom veličanstvenošću, pitanje kako su te strukture zapravo izgrađene ostaje misterija koja i dalje zbunjuje naučnike. Najnovija istraživanja otkrivaju da voda možda drži ključ za razumevanje ove zagonetke.

Revolucionarno otkriće: Hidraulika kao pomoćnik za gradnju

Prema nedavnoj studiji, Džoserova piramida, koja je najstarija piramida u Egiptu, izgrađena pre 4.700 godina, mogla je biti izgrađena uz pomoć naprednog hidrauličkog sistema. Tradicionalna teorija koja je dosad bila aktuelna, sugerisala je da su radnici koristili užad i sanke za vuču kamenih blokova teških po nekoliko tona. Stari Egipćani nisu koristili ni točkove ni radne životinje tokom većeg dela perioda izgradnje piramida. Međutim, nova istraživanja ukazuju na to da je voda, uzeta iz reke Nil, možda igrala ključnu ulogu u transportu i podizanju tih masivnih kamenja.

Pixabay

 

 

Kako je hidraulički sistem funkcionisao

Istraživači su predložili da je Džoserova piramida mogla koristiti sofisticiran sistem cevi i vodnih kanala. Gisr el-Mudir, misteriozna kamena struktura koja se nalazi zapadno od piramide, mogla je funkcionisati kao ogromna brana. Ova brana bi sakupljala vodu i usmeravala je ka piramidi, omogućavajući podizanje kamenja pomoću moćnog vodnog pritiska.

Kada bi voda stigla do centra piramide, stvarala bi snažan mlaz koji bi delovao kao lift. Ovaj “vodeni lift” mogao je podići teške blokove na više nivoe piramide, omogućavajući radnicima da lako manipulišu materijalom.

 

 

Skepticizam i dalje istraživanje

Iako teorija o korišćenju vode u izgradnji piramida zvuči fascinantno, nije bez kritičara. Neki stručnjaci ističu da je potrebno više dokaza kako bi se ova hipoteza potvrdila. Dodatna istraživanja, uključujući geološke analize i arheološke studije, mogla bi pomoći u otkrivanju prave uloge vode u gradnji piramida.

Julija Budka, arheološkinja iz Minhena, naglašava za Live Science da je potrebno uključiti više stručnjaka kako bi se dublje istražila ova teorija. Ipak, činjenica da su piramide opstale toliko vekova kao svedočanstvo neverovatne veštine starih Egipćana, ukazuje na mogućnost da su možda bili majstori hidraulike mnogo pre nego što smo ikada zamišljali.

Ova otkrića otvaraju nova pitanja i pružaju potencijalne odgovore na to kako su drevni Egipćani uspeli da izgrade tako impozantne strukture. Dok naučnici nastavljaju istraživanje, tajna piramida možda će se konačno otkriti, bacajući novo svetlo na inženjerske sposobnosti starih civilizacija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Razotkrivena #tajna #izgradnje #egipatskih #piramida

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja