NaslovnaPLANETAVašington će pojačati vojne kapacitete na Bliskom istoku da zaštiti Izrael

Vašington će pojačati vojne kapacitete na Bliskom istoku da zaštiti Izrael

SAD hoće da ojačaju svoje defanzivne vojne kapacitete na Bliskom istoku da zaštite svoje trupe tamo i svog saveznika – Izrael, saopštio je danas Pentagon u sred rasta tenzija u regionu.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin će preduzeti više mera namenjenih zaštiti američkih trupa u regionu, pružanju Izraelu više podrške i učiniti da SAD budu spremne da odgovore na ovu krizu u punom razvoju, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing.

Nije dala više detalja ali je rekla da bi moglo da se radi o defanzivnim vojnim kapacitetima.

Predsednik SAD Džo Bajden sinoć je rekao da je vrlo zabrinut situacijom na Bliskom istoku i istovremeno pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da brzo postigne sporazum o primirju u pojasu Gaze.

U telefonskom razgovoru ranije juče u prisustvu potredsednice SAD Kamale Haris, Bajden je dao uveravanja Netanjahuu da su SAD angažovane za bezbednost Izraela naspram svih pretnji Irana.

Iran i njegove povezane grupe pripremaju odgovor na ubistvo u sredu vođe Hamasa Ismaila Hanijea koji ta palestinska islamistička grupa, libanski Hezbolah i Teheran pripisuju Izraelu.

Njegova smrt dogodila se dan posle izraelskog udara u kome je ubijen vojni vođa Hezbolaha Fuad Šokur, kod Bejruta.

Ta dva napada oživljavaju strahovanje od proširenja rata na ceo Bliski istok, između Izraela sa jedne i Irana i grupa koje ga podržavaju u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu sa druge strane.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Vašington #će #pojačati #vojne #kapacitete #Bliskom #istoku #zaštiti #Izrael

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja