NaslovnaVESTIU crkvi Svetog Marka u Beogradu održan parastos za Srbe ubijene u...

U crkvi Svetog Marka u Beogradu održan parastos za Srbe ubijene u “Oluji”, Šapić : Tugujmo u tišini

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić položio je danas venac na Spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima od 1991. do 2000. godine na prostoru bivše Jugoslavije u Tašmajdanskom parku, povodom obeležavanja 29-godišnjice hrvatske akcije “Oluja” i istakao da se zločini nad Srbima ne smeju zaboraviti.

Šapić je naglasio da naš narod nikada ne bi ne bi bio prognan u najvećem etničkom čišćenju od Drugog svetskog rata da nismo u svojim redovima, kako je rekao, imali svakakve izrode.

“I dan danas se čini da postoje ti problemi, i zato je važno srpsko jedinstvo, ali i da završimo sa prokletim komunizmom i da prekrajanu istoriju postavimo na svoje mesto”, rekao je Šapić.

On je istakao da bi, pre nego što se dođe do neprijatelja, trebalo “prvo da se pozabavimo onima s naše strane”.

Šapić je naveo da je neprijatelj, ko god bio, uvek izvlačio deblji kraj kada je srpski narod uspevao da sačuva jeidnstvo.

“Da oprostimo kome treba i gde treba, ali da pošaljemo jasnu poruku da više niko neće moći da igra na kartu srpske nesloge kako se više nikad ne bi desila 1941, 1991. i druge godine”, naglasio je Šapić.

Dodao je da će, ukoliko imamo snage, čak i velike sile koje su neretko bile nepravedne prema Srbiji, morati “da imaju drugačiju jednačinu kada je reč o Srbiji”.

Linta: Oluja završni čin planskog ubijanja i proterivanja Srba sa područja Hrvatske

Šapić je naveo da će se sledeće godine obeležiti 30 godina od “Oluje” na poseban način s ciljem da se svima pošalje poruka da neće moći da koriste srpsku neslogu kako bi nanosili posledice našem narodu.

Predsednik udruženja “Crvene beretke” Žika Ivanović rekao je da se zločini protiv Srba ne smeju zaboraviti jer je reč o primeru etničkog čišćenja koji spada u kategoriju genocida.

“Prkosni pred silnim licemernim svetom koji je živeo u spokoju, dok su ustaške horde počele zločinačku akciju na teritoriju Republike Srpske Krajine koja se nalazila pod zaštitom UN. Oluja je klasičan primer etničkog čišćenja koji spada u kategoriju genocida”, rekao je Ivanović.

Dodao je da se ne sme zaboraviti ni zločin na Petrovačkoj cesti za koji još uvek niko nije odgovarao i da će otete teritorije biti vraćene. On je dodao da su egzodusu srpskog naroda kumovali ondašnji generali, koji su “širili bratstvo i jedinstvo sa gujama koje smo gajili u nedrima”.

Predsednik udruženja “Zavičaj” Nenad Abramović rekao je da je “Oluja” jedno od najvećih stradanja srpskog naroda koji je, kako je dodao, uspeo da se izdigne.

“Svi smo mi toliko mali koliko su velike žrtve našeg naroda. Danas smo pred vama jer ste dali živote za narod i pravoslavlje”, rekao je Abramović. On je istakao da ne smemo da zaboravimo žrtve jer bismo ih time “ubili dva puta”.

Pored Šapića, Ivanovića i Abramovića vence su položili i komesarka za izbeglice Nataša Stanisavljević, predsednik opštine Grocka Aleksandar Čaprić, potpredsednica uduženja “Dah” Olgica Živanov, Milica Borojević, članovi udruženja “Slavonija u Srcu”, “Boraca Krajine”, “Udruženje izbeglica iz Hrvatske”, članovi udrućenja “Budimo ljudi”, “Gledamo srcem”, udruženje pilota “Kurjaci” sa ušća, “Moje Kosovo”, “Udruženje Šeste ličke udarne divizije”, udruženje žena sa KiM i Inicijativa mladih za KiM, “SUBNOR”, “Ćiro lička kaldrma” iz Drvara, članovi Kulturne zajednica Krajine, “Udruženje kordunaša, potomaka i prijatelja Korduna”, “Udruženje Banijaca” i “Udurženje Suza”.

Macura: U Hrvatskoj će do 2050. godine usled odumiranja stare populicije biti tek 30.000 Srba starosedelaca

Gradonačelnik Banjaluke: Jedino jaka Srbija može da garantuje postojanje Republike Srpske

Pre polaganja venaca u Crkvi Svetog Marka je služen parastos kojem je, pored zvaničnika i predstavnika Vojske Srbije, prisusustvovao i veliki broj građana.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#crkvi #Svetog #Marka #Beogradu #održan #parastos #Srbe #ubijene #Oluji #Šapić #Tugujmo #tišini

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja