NaslovnaZDRAVLJEKoje je idealno vreme za uzimanje magnezijuma?

Koje je idealno vreme za uzimanje magnezijuma?

I pre nego što odlučite da krenete s uzimanjem suplemenata, važno je razumeti kako magnezijum radi, te kad je najbolje vreme da ga popijete.

“Magnezijum je jon s preko 200 funkcija unutar ćelija, od kojih su mnoge ključne za san, lečenje centralnog nervnog sistema i oporavak mišića. Zato je idealno uzimati ga uveče”, kaže dr Alvaro Kampiljo.

S obzirom na njegovu ključnu ulogu u brojnim telesnim funkcijama, sličnu važnosti vitamina D, nije iznenađujuće da je nedostatak magnezijuma čest, piše Ordinacija.hr.

Hrana bogata magnezijumom

Simptomi nedostatka magnezijuma

Iako simptomi nedostatka magnezijuma mogu biti različiti, ovo je sedam najčešćih:

– Razdražljivost

– Hronični umor

– Česte glavobolje

– Ponavljani respiratorni problemi

– Grčevi u mišićima

– Depresivni simptomi

– Simptomi povezani s metaboličkim rizikom ili dijabetesom

Mogu li svi da uzimaju suplemente magnezijuma?

Suplementi magnezijuma postali su sve popularniji s dobrim razlogom, ali ključno je analizirati formulaciju svakog dodatka kako biste znali da li je prikladan za vas.

Magnezijum je vitalan za naš metabolizam, mišiće, energiju, imuni i nervni sistem pa je važno uključiti ga u ishranu, posebno ako patite od hroničnih upalnih bolesti, migrene, fibromialgije, osteoporoze ili lošeg sna. Svi ovi uslovi zahtevaju veće doze magnezijuma za optimalno zdravlje i učinak.

Najbolje vreme za uzimanje dodataka magnezijuma

Uzimanje magnezijuma noću pomaže opuštanju tela i poboljšava kvalitet sna. Ipak, postoji idealno vreme za njihovo uzimanje, a to je dva sata nakon večere, prenosi N1info.hr.

magnezijum

“Magnezijum se slabo apsorbuje i ima nisku bioraspoloživost u prisutnosti kalcijuma, proteina ili fosfata. Zato pokušajte da ostavite dva sata pauze nakon večere kako biste postigli maksimalnu apsorpciju i poboljšali njegove dobrobiti”, kaže dr Kampiljo.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Koje #idealno #vreme #uzimanje #magnezijuma

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja