NaslovnaRAZONODAZašto se muškarac takmičio protiv žene u boksu na OI

Zašto se muškarac takmičio protiv žene u boksu na OI

Na Olimpijskim igrama u Parizu, italijanska bokserka Anđela Karini, 36, odustala je od borbe nakon 46 sekundi meča sa Alžirkom Imani Kelif. Karini je rekla da su udarci koje je primila od Kelif su bili izuzetno jaki i da nikada u svojoj karijeri nije doživela takvu snagu udaraca, čak ni tokom sparinga sa muškim bokserima.

Tim povodom, Logan Pol, američki profesionalni rvač i influenser je rekao:

„Ovo je najčistiji oblik zla koji se odvija pred vašim očima – čoveku je bilo dozvoljeno da pobedi ženu na globalnoj sceni, razbijajući njen životni san dok se borila u čast svog preminulog oca”.

Imani Kelif, 25, je, uprkos kontroverzama oko pola, dobila dozvolu da se takmiči u ženskoj kategoriji, što je izazvalo kritike i negodovanje u sportskim krugovima.

Bokserka iz Alžira je postala kontroverzna figura u sportskom svetu zbog debata oko prava na takmičenje u ženskom boksu na Olimpijskim igrama. Zajedno sa još jednom bokserkom, Lin Ju-Ting iz Tajvana, Kelif je diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva za žene 2023, nakon što su DNK testovi otkrili da obe imaju XY hromozome, što je tipično za muškarce.

Uprkos tome, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dozvolio je obema sportistkinjama da učestvuju u ženskim bokserskim takmičenjima na Olimpijadi u Parizu. Odluka MOK-a zasnovana je na njihovoj usklađenosti sa pravilima takmičenja i njihovom identifikovanju kao žene u zvaničnim dokumentima.

„Svi koji učestvuju u ženskoj kategoriji poštuju pravila o podobnosti za takmičenje. U njihovim pasošima piše da su žene i to je nama dovoljno”, izjavio je portparol MOK-a Mark Adams.


Ovaj potez izazvao je značajne kritike iz različitih krugova, uključujući bivšeg svetskog šampiona u boksu, Irca Barija Mekgigana, koji je doveo u pitanje pravednost dozvole da se Kelif takmiči protiv žena, piše britanski list Ekspres.

Incident na boks meču dodatno je podstakao rasprave o fer pleju i bezbednosti u ženskom boksu, posebno u kontekstu sportista sa različitim polnim identitetima.

Teme se dotakao i bivši američki predsednik Donald Tramp, koji smatra da bi svi lideri to trebalo da osude, jer je cela situacija “odvratna”:

“Odraslom muškarcu je dozvoljeno da udara ženu u bokserskom meču”, rekao je Tramp.

Takmičenje osoba sa XY hromozomima u ženskoj kategoriji na Olimpijadi je kontroverzna tema koja uključuje biološke, medicinske i društvene aspekte.

Osobe sa XY hromozomima su biološki muškarci, ali neki od njih mogu da se identifikuju kao žene. U takvim slučajevima, oni mogu da prođu kroz proces medicinske tranzicije, koji uključuje hormonsku terapiju i, u nekim slučajevima, operacije promene polnih organa. 

Hormonska terapija smanjuje nivo testosterona, hormona koji je ključan za razvoj muških karakteristika, i povećava nivo estrogena, hormona koji je ključan za razvoj ženskih karakteristika.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Zašto #muškarac #takmičio #protiv #žene #boksu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja