NaslovnaRAZONODABritanske vlasti označile društvene mreže i Ilona Maska kao krivce za rasne...

Britanske vlasti označile društvene mreže i Ilona Maska kao krivce za rasne nemire

Britanske vlasti veruju da su društvene mreže odigrale ključnu ulogu u potpaljivanju nereda protiv migranata koji su se proširili širom Velike Britanije. Kao rezultat toga, najavljeno je da će učesnici nereda, kao i oni koji su svojim onlajn delovanjem podstakli pobunu, biti kažnjeni.

Nedavno je 28-godišnjak iz Lidsa optužen za korišćenje „pretećih reči ili ponašanja s namerom raspirivanja rasne mržnje” na internetu. Optužbe se odnose na njegove objave na Fejsbuku.

Tokom proteklih dana, demonstranti su uništavali javne zgrade, palili automobile i gađali policajce ciglama. Zapalili su, takođe, dva hotela Holiday Inn u severnoj i centralnoj Engleskoj, gde su navodno smešteni tražioci azila. Stotine izgrednika su uhapšene.


(EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA)

Nemiri su izbili nakon što su desničarske grupe na društvenim mrežama objavile lažne informacije da je muslimanski tražilac azila odgovoran za stravičan napad nožem u kojem su ubijene tri devojčice. Ove informacije izazvale su talas besa usmeren prema migrantima.

Institut za strateški dijalog je naveo da je lažno ime napadača, koji je navodno izvršio zločin, spomenuto 30.000 puta na platformi Iks (nekadašnji Tviter) u toku samo jednog dana. Algoritmi platformi su dodatno širili ove dezinformacije korisnicima koji inače ne bi bili izloženi takvom sadržaju, čak i nakon što je policija potvrdila da je ime lažno.

Prema izvorima iz britanske vlade, botovi su možda i dodatno ubrzali širenje lažnih informacija. Vlasti su kasnije potvrdile da je počinitelj 17-godišnji Britanac Aksel Rudakubana, mladić rođen u Kardifu, čiji su roditelji poreklom iz Ruande.

Iako društvene mreže imaju interne politike koje zabranjuju govor mržnje i poticanje na nasilje, njihova implementacija je dugo bila problematična. Izabela Fransis-Rajt, zaposlena u Institutu za strateški dijalog, istakla je da se problemi sa moderiranjem sadržaja posebno pogoršavaju u vremenima krize i sukoba, kada količina sadržaja postane enormna.

Američki multimilijarder Ilon Mask je, takođe, optužen za promovisanje „zapaljivog” sadržaja. Nakon preuzimanja platforme Iks, Mask je ublažio pravila moderiranja sadržaja i vratio nekoliko prethodno blokiranih naloga, uključujući i nalog Tomija Robinsona, britanskog desničara koji je pozivao na proteste.


(EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA)

Britanska vlada je obećala da će procesuirati “online kriminal” i naterati društvene mreže da preduzmu mere protiv širenja lažnih informacija. Ministarka unutrašnjih poslova, Iveta Kuper, izjavila je da društvene mreže nisu samo širele dezinformacije, već su i poticale nasilje. Premijer Ser Kir Starmer naglasio je da će svi umešani u nerede, bilo fizički ili onlajn, „osetiti punu snagu zakona i biti podvrgnuti brzoj pravdi”.

Peter Kajl, ministar nauke i tehnologije, istakao je da je u razgovorima sa vlasnicima društvenih mreža jasno dao do znanja njihovu odgovornost u zaustavljanju širenja dezinformacija i govora mržnje.

Zakon o onlajn bezbednosti u Velikoj Britaniji, usvojen prošle godine, nameće nove obaveze za društvene mreže, uključujući uklanjanje nezakonitog sadržaja. Iako zakon još nije stupio na snagu, Ofcom, regulator zadužen za njegovo sprovođenje, će moći da kazni kompanije za njegovo nepoštovanje do 10 odsto njihovih globalnih prihoda.

Ostaje pitanje da li su društvene mreže i Ilon Mask zaista krivci za nemire, ali se njihova uloga u širenju informacija i potencijalnom podsticanju na nasilje ne može se zanemariti.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Britanske #vlasti #označile #društvene #mreže #Ilona #Maska #kao #krivce #rasne #nemire

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja