NaslovnaPLANETADesničari se okupljaju na 30 lokacija, policija i antifašisti spremili odgovor

Desničari se okupljaju na 30 lokacija, policija i antifašisti spremili odgovor

Više od 6.000 britanskih policajca sprema se za nove antiimigrantske i antiislamske nerede zbog najave krajnjih desničara da će napadati centre za tražitelje azila i imigrantske urede širom zemlje.

Ulicama Velike Britanije vlada napeta je situacija otkad je prošle nedelje 17-godišnjak nožem ubio tri devojčice u severozapadnom engleskom gradu Soutportu.

Antiimigrantske i antiislamske grupe iskoristile su taj zločin kako bi internetom širile dezinformacije i mržnju, podstaknuvši time nerede u nizu gradova. Izmislili su informaciju da je reč o islamisti i tražiocu azila iako je policija kasnije objavila da ništa od toga nije tačno.

Neredi u Velikoj Britaniji, Foto: Tanjug/ Pat Hurst/PA via AP

Antirasističke i antifašističke grupe najavile su protivdemonstracije u gradovima širom zemlje.

„Rasistički šljam pokušaće da napadne kancelariju imigracijskog pravnika. Nećemo dozvoliti da se to dogodi – ponesite maske za lice“, jedna je od poruka protivdemonstranata.

Vlada je za borbu protiv izgrednika uspostavila jedinicu od šest hiljada specijalaca koji će odgovoriti na svako nasilje.

„Ova zemlja suočava se s jednim od najgorih izliva nasilnih nereda u poslednjoj deceniji. Nećemo to tolerisati na našim ulicama. Koristićemo sve dostupne snage, taktike i alate kako bismo sprečili nove nerede“, rekao jeEndi Valentin, zadužen za policijsku operaciju u Londonu.

Britanski premijer Kir Starmer je objavio da je dosad uhapšeno više od 400 ljudi, a 100 ih je optuženo, te da uskoro očekuje i prve presude.

Na aplikacijama za komunikaciju izgrednici dogovaraju za večeras napade na imigracijske centre i advokatske kancelarije koje pomažu migrantima. „Sreda naveče, momci. Neće prestati dolaziti dok im ne kažete da prestanu“, stoji u jednoj poruci.

BONUS VIDEO: Napad nožem na decu u Engleskoj

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Desničari #okupljaju #lokacija #policija #antifašisti #spremili #odgovor

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja