NaslovnaLjUBAV I PSIHOLOGIJAKnapovih pet faza raspada veze

Knapovih pet faza raspada veze

Da li ste ikada osetili da vam veza izmiče, ali niste mogli da odredite kada i zašto je do toga došlo? Odnosi, slično kao i živi organizmi, imaju svoj životni ciklus, koji uključuje faze rasta i opadanja. Prema Knapovom modelu odnosa, postoji pet faza raspada veze.

Razumevanje ovih faza može vam pomoći da prepoznate signale opadanja odnosa i preduzmete proaktivne korake ka njegovom poboljšanju ili zdravom razdvajanju. Evo pet faza raspadanja veze, koje vode do njenog kraja:

1. Diferenciranje: Prva pukotina u odnosu

Prva faza uključuje uočavanje i isticanje razlika između partnera. Konflikti mogu nastati sve češće, jer partneri naglašavaju ono što ih izdvaja, a ne ono što ih ujedinjuje.

Kao rezultat toga, komunikacija u ovoj fazi prelazi sa „mi“ na „ja“, a partneri mogu početi da izražavaju želju za autonomijom ili ličnim prostorom. Ono što se nekada smatralo simpatičnim ili beznačajnim. sada može postati izvor iritacije ili sukoba.

Ova faza ne znači nužno kraj veze. To takođe može biti prirodna i zdrava faza u kojoj partneri ponovo procenjuju svoje individualne potrebe u vezi. Međutim, ako se ne reši, može dovesti do daljeg pogoršanja. Na primer, partneri se mogu svađati oko konfliktnih životnih ciljeva ili vrednosti koje su ranije bile zanemarene.

Profimedia

 

 

2. Ograničavanje: Granice komunikacije

U fazi circscribinga, komunikacija nastavlja da se pogoršava u kvalitetu i kvantitetu, ali svesnije način nego ranije. Partneri počinju da ograničavaju svoje interakcije i izbegavaju razgovore o osetljivim temama.

Veza postaje površnija i parovi počinju da provode manje vremena zajedno, doživljavajući i pozitivna i negativna osećanja jedno prema drugom, što može dodati konfuziju oko toga da li je boravak zajedno najbolji ili ne.

Emocionalna distanca raste kako se partneri uzdržavaju od deljenja svojih misli i osećanja. Odnos postaje više o održavanju statusa quo nego o istinskoj vezi. Na primer, razgovori mogu biti ograničeni na logističke teme kao što su kućni poslovi ili rasporedi.

 

Pixabay

 

 

3. Stagniranje: Kada veza stoji u mestu

Stagnirajuća faza je faza u kojoj se odnos zaustavlja. Kroz fazu stagnacija, komunikacija je retka i, kada se dogodi, često se oseća prisilno ili napeto. Oba partnera se mogu osećati zaglavljena u vezi, nesigurna kako da krenu napred, ali i oklevajući da je prekinu.

Tokom ove faze često postoji osećaj rezignacije ili beznađa. Veza više ne raste niti se razvija, a partneri se samo kreću kroz rutinu. Veza se može nastaviti iz navike, udobnosti ili straha od promene, ali malo je napora da se poboljša ili oživi veza.

Unsplash

 

 

4. Izbegavanje: Faza distanciranja

U ovoj fazi, partneri aktivno nastoje da stave distancu između sebe, kako fizički tako i emocionalno. Izbegavanje može biti suptilno, kao što je provođenje više vremena odvojeno, ili direktnije, kao što je izbegavanje telefonskih poziva, poruka ili bilo kog oblika interakcije.

Ova faza često uključuje povlačenje jednog ili oba partnera iz veze do tačke u kojoj skoro žive odvojene živote. Njihova emocionalna veza je ozbiljno oslabljena ili potpuno odsutna, a veza se može osećati kao da je već gotova, čak i ako nije doneta nikakva formalna odluka.

Izbegavanje se može manifestovati na različite načine, uključujući stvaranje fizičkog prostora, kao što je spavanje u odvojenim sobama, ili emocionalni prostor, kao što je izbegavanje kontakta očima ili smislenog razgovora.

Pixabay

 

 

5. Prekid: Završna faza

Završna faza uključuje kraj veze kroz formalni raskid ili razvod. Kroz ovu fazu komunikacija se ovde prvenstveno vrti oko finalizacije razdvajanja, suočavanja sa emocionalnim posledicama i traženja zatvaranja.

Par bi mogao imati poslednji razgovor da razgovara o svom raskidu, dogovarajući se o tome kako da se nose sa zajedničkim obavezama, imovinom ili životnim situacijama. Oni takođe mogu pokušati da razmisle o odnosu i razumeju šta je pošlo po zlu.

Unsplash

 

 

Knapove faze „raspadanja“ naglašavaju složen i često bolan proces raspada odnosa. Razumevanje ovih faza može pomoći parovima da pažljivije upravljaju svojim odnosima. Naučiti da prepoznaju znakove opadanja veze može ih podstaći da preduzmu proaktivne korake da poprave vezu ili se pripreme za zdravo razdvajanje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Knapovih #pet #faza #raspada #veze

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja