NaslovnaRAZONODADanas je idealan dan za nove početke

Danas je idealan dan za nove početke

Danas je dan kada mnogi hrišćani veruju da je pravi trenutak da se započne nešto novo, bilo da je to posao, putovanje ili važan životni poduhvat. Zašto baš danas? Odgovor se krije u verovanju i tradiciji koja se vezuje za Svetog Pantelejmona, svetitelja zaštitnika medicine i farmacije, za koga se veruje da donosi sreću i uspeh onima koji započnu nove poslove na 9. avgust, dan kada se njegov praznik obeležava.

Sveti Pantelejmon, čije ime na grčkom znači „onaj koji se sažaljeva na sve”, rođen je u Nikomediji u današnjoj Turskoj, krajem trećeg veka. Ime koje je dobio po rođenju bilo je Panteleon, što se prevodi kao “lav u svemu”. Kasnije mu je ime promenjeno u Pantelejmon, koje ima suprotno značenje. 

Kao sin bogatog paganskog oca i pobožne hrišćanke majke, odrastao je u mešavini paganske kulture i hrišćanske vere. Majka mu je usadila ljubav prema veri, ali se tek nakon njene smrti, Pantelejmon potpuno posvetio Hristu.

Postao je lekar, i to ne običan lekar, već onaj koji je uz medicinsko znanje posedovao i dar isceljivanja verom. Njegov život i delo obeleženi su čudotvornim izlečenjima koje je sprovodio, ne tražeći nikakvu nadoknadu, već samo želeći da pomogne bolesnima i siromašnima. Njegova čuda i posvećenost veri donela su mu slavu, ali i neprijatelje među paganskim sveštenicima i lekarima koji su ga optužili pred carom Maksimilijanom.

Zbog svoje vere i isceliteljskih moći koje su bile povezane sa hrišćanskim učenjem, Sveti Pantelejmon je bio progonjen, mučen i na kraju pogubljen.

Ipak, njegova vera i dela učinila su ga jednim od najcenjenijih svetitelja, naročito u pravoslavnom svetu, gde ga vernici poštuju kao zaštitnika lekara i bolesnih, ali i kao svetitelja koji pomaže onima koji započinju nešto novo u svom životu.

Blagoslov za nove početke

Postoje mnogi razlozi zašto bi danas bio idealan dan da započnete nove stvari, a svi su oni inspirisani životom i delom Svetog Pantelejmona.

Njegov blagoslov priziva uspeh, hrabrost i istrajnost, što je ključno kada se upuštate u novi posao, projekat ili putovanje. Veruje se da vera pomaže da se prevaziđu prepreke i da se pronađe pravi put ka uspehu.

Ako se nalazite u periodu kada vam je potrebna unutrašnja snaga, isceljenje ili duhovna podrška, ovaj dan može da bude pravi trenutak da zatražite pomoć svetitelja i započnete proces ozdravljenja – bilo fizičkog, duhovnog ili mentalnog.

Započinjanje novog posla, projekta ili putovanja zahteva upravo kvalitete koje je imao Sveti Pantelejmon – hrabrost da se suočite sa nepoznatim i istrajnost da ne odustanete, čak i kada se suočavate sa teškoćama.

U hrišćanskoj tradiciji, današnji dan je povoljan za donošenje važnih odluka koje mogu da promene tok vašeg života. U mnogim pravoslavnim zemljama, običaji i verovanja vezani za Svetog Pantelejmona često uključuju molitve za zaštitu i uspeh u svim novim poduhvatima.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Danas #idealan #dan #nove #početke

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja