Pranje voća i povrća ne uklanja pesticide, a oko 20 odsto tih namirnica sadrži nivoe pesticida koji predstavljaju “značajne rizike” po zdravlje, navodi se u najnovijoj studiji koja je objavljena u časopisu Američkog hemijskog društva “Nano Letters”.
To je novi dokaz da pranje voća pre jela ne uklanja različite toksične hemikalije koje se obično koriste u poljoprivredi, prenosi Guardian.
Časopis “Consumer Reports” objavio je u maju da je utvrđeno da 20 odsto ispitanog voća i povrća sadrži ostatke pesticida u nivoima koji predstavljaju “značajne rizike” za zdravlje potrošača.
Navodi se da je otkriveno da se kontaminacija pesticidima smanjila kada je kora jabuke uklonjena zajedno sa slojem pulpe.
profimedia
Zdravstveni rizici koje predstavljaju pesticidi dokumentovani su u nekoliko studija, ali većina njih se bavi profesionalnom izloženošću, a ne ishranom.
Američko ministarstvo za poljoprivredu (USDA) i Uprava za hranu i lekove tvrde da ostaci pesticida u hrani generalno ne predstavljaju rizik po zdravlje, ukoliko se nalaze u zakonskim granicama.
Obe agencije decenijama prate nivoe ostataka pesticida u hrani, objavljujući godišnje izveštaje o tome.
U najnovijem izveštaju USDA o pesticidima navodi se da je 99 odsto testirane hrane imalo ostatke u zakonskim granicama zbog čega ne predstavljaju rizik po zdravlje potrošača.
To se razlikuje od nalaza časopisa “Consumer Reports” koji smatra da su granice za nivo pesticida koje koristi vlada previsoke.
Više od 72 odsto od više od 10.000 uzoraka hrane imalo je ostatke pesticida koji se mogu otkriti, saopštila je USDA.
#Pranje #voća #povrća #uklanja #pesticide