NaslovnaRAZONODATrikovi da prepoznate lažni med

Trikovi da prepoznate lažni med

To što je med skup, nije garancija da je pravi! Lažni med je preplavio prodavnice. Med je rangiran kao treća najfalsifikovanija hrana na svetu. Veliki brendovi često prodaju med kao „lokalni”, kada je u stvari iz druge zemlje ili mešavina iz mnogo različitih zemalja.

Pravi med ima mnogo korisnih kvaliteta, ali veliki deo dostupnog meda je ili visoko obrađen ili nije med.⁠ „Sirovi“ brendovi meda nisu uvek sirovi i zapravo je to zagrevan med, što uništava korisne enzime dok sprečava kristalizaciju.

Med se često toliko filtrira da se sav korisni polen ukloni. Neki medovi su čak uglavnom šećerni sirup – a ne med. Najčešći način pravljenja lažnog meda je dodavanje šećernog sirupa, kukuruznog sirupa ili glukoznog sirupa u pravi med. Ovi sirupi su jeftiniji i lako dostupni, pa se često koriste za povećanje količine meda.

Neki proizvođači dodaju vodu u med kako bi povećali njegov volumen. Ovo može značajno da smanji kvalitet meda i učiniti ga manje gustim.

Da bi lažni med imao sličan ukus kao pravi, dodaju se veštačke arome i boje. Ovo može da zavara potrošače, ali pravi med ima jedinstven ukus i miris koji je teško potpuno imitirati.

Konzumacija falsifikovanog meda može da bude štetna za zdravlje zbog visokog sadržaja šećera i potencijalno štetnih dodataka. Zbog toga je važno znati kako prepoznati pravi med i kupovati ga od pouzdanih izvora.

Pčelari savetuju kako da izbegnete kupovinu šećernih sirupa sa kineskim mirisom bagrema i livade. 

Donosimo nekoliko pčelarskih trikova kako da razlikujete pravi od lažnog meda, koje, na žalost, možete probati tek kada med donesete kući.

Kristalizacija

Med ima potpuno prirodnu osobinu da se kristalizuje kada duže stoji. Koliko će mu vremena biti potrebno za kristalizaciju zavisi od vrste. Najbrže se kristaliziraje livadski med, bagremov nešto sporije, dok falsifikat ostaje tečan bez obzira gde i koliko dugo stoji.

Med na hlebu

Namažite med na suvi hleb i posmatrajte. Ukoliko je med pravi, brzo će se na hlebu stvoriti korica od meda, dok će lažni med samo navlažiti hleb zato što sadrži dosta vode.

Mehur u tegli

Kada ste u supermarketu možete jednostavno okrenuti teglu meda naopako. Ukoliko je u pitanju prirodni med pojaviće se mehur kruškastog oblika koji će se podizati sa vrha ka dnu staklenke. Ukoliko ga nema, u pitanju je falsifikat.

Med u vodi

Kašiku meda sipajte u čašu obične vode. Ukoliko je pravi, med će ostati zalepljen za kašiku i tegliće dse do dna čaše. Lažni med će početi brzo da se otapa u vodi.

Test s mravima

Manju količinu meda stavite u blizini mrava. Ako navale na njega to je znak da je med prepun šećera. Ovi insekti ne diraju pravi med. Pčele u prirodi prave košnicu na drvetu i oblažu je medom kako bi se zaštitile od najezde insekata kao što su mravi.

Zagrevanje u mikrotalasnoj

Kašiku meda stavite u posudu i zagrejte na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati penast i prepun mehurića.

Test sa papirnim ubrusom

Manju količinu meda stavite na papirnu maramicu ili papirni ubrus. Pravi med će se dugo zadržati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok je lažni prepun šećerne vodice i papir ga upija bez problema.


 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Trikovi #prepoznate #lažni #med

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja