NaslovnaRAZONODAEkstremna štednja Japanca da bi se rano penzionisao

Ekstremna štednja Japanca da bi se rano penzionisao

Jedan Japanac, koji je živeo izuzetno štedljivo 21 godinu kako bi uštedeo 100 miliona jena (oko 640.000 američkih dolara) i rano otišao u penziju, šokirao je ceo svet.

Neidentifikovani muškarac, 45 godina, započeo je svoj plan štednje početkom 2000-ih nakon što je dobio stabilan, ali zahtevan posao.

Kompanija u kojoj je radio zahtevala je od zaposlenih da rade prekovremeno – ponekad do kasno u noć – i stalno je ponavljala: „Samo napornim radom i prekovremenim radom možete postići buduću sreću.“

U želji da živi po principu FIRE (finansijska nezavisnost, rana penzija), muškarac, koji je zarađivao godišnju platu od oko pet miliona jena (oko 32.000 američkih dolara), osmislio je detaljan plan da što pre uštedi 100 miliona jena.

Počeo je tako što je sebi dao onlajn nadimak „Čovek koji će sigurno dati otkaz“ kao motivaciju.

Profimedia

 

Više od dve decenije živeo je u radničkom domu kompanije, plaćajući 30.000 jena (oko 190 američkih dolara) mesečno za kiriju i prikupljajući sve svoje aparate i nameštaj.

Njegovi obroci bili su izuzetno skromni, a tipična večera mogla je da se sastoji od kisele šljive, malo slanog povrća i činije pirinča.

Ponekad je večerao samo energetski napitak, koji je dobijao koristeći besplatne poene iz prodavnica.

Takođe bi ponekad za večeru imao koka-kolu i keks dok je gledao filmove sa zatvorskom tematikom, šaleći se da se njegov život u ovoj eksploatativnoj kompaniji ne razlikuje mnogo od izdržavanja kazne od 20 godina zatvora.

Nakon što mu se pokvarila mikrotalasna pećnica, čak je počeo da jede slatki krompir od zime do leta, koristeći letnju vrućinu da ih kuva na vetrobranu automobila svog kolege.

Takođe, nikada nije koristio klima uređaj niti grejalicu, već je leti hladio telo mokrom majicom, a zimi se zagrevao čučnjevima.

Freepik

 

Njegovi napori su se isplatili početkom ove godine kada je na društvenim mrežama objavio da je konačno uštedeo 135 miliona jena (oko 860.000 američkih dolara) nakon 20 godina i 10 meseci rada u kompaniji.

Pored toga, njegov skromni način života inspirisao ga je da napiše knjigu o savetima za štednju, što mu je postalo dodatni izvor prihoda.

Nakon što je postigao finansijsku slobodu, njegov život se donekle poboljšao.

Sada za doručak jede četiri kuvana jaja i kupio je mikrotalasnu pećnicu kako bi mogao da uživa u toplim obrocima.

Međutim, njegova radost nije dugo trajala, jer je nedavno otkrio da su mu uštede drastično smanjene zbog deprecijacije jena od početka ove godine.

Profimedia

 

„Ako jen nastavi da pada, nikada neću postići finansijsku slobodu. Za šta sam radio ovih 21 godinu? Sve je besmisleno, tako tragično,“ rekao je.

Ljudi na društvenim mrežama izrazili su šok i saosećanje zbog njegove situacije.

„Njegovi obroci su me zaista šokirali. Da li su oni uopšte bili jestivi? Pravo je čudo da nije oboleo nakon što se toliko godina tako loše hranio,“ rekao je jedan korisnik.

„Njegov život je zaista bedan. Njegova plata nije mala u Japanu. Da je ulagao u zlato umesto što je samo štedio, ne bi izgubio toliko,“ rekao je drugi, a prenosi scmp.com.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili
android aplikaciju –

24sedam
Vest koja vredi

Pratite nas na društvenim mrežama

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ekstremna #štednja #Japanca #rano #penzionisao

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja