NaslovnaVESTIŽivotinje su iznemogle i žedne

Životinje su iznemogle i žedne

Vojska Srbije počela je pripreme za doturanje vode za napajanje stoke koja je ostale bez vode na Suvoj planini, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pripadnici Kopnene vojske sa cisternama biće na odredištu sutra, navodi se u saopštenju.

Vojska Srbije pružaće pomoć stočarima na Suvoj planini sve dok za to bude postojala potreba.

Krdo sa 800 krava i 200 konja koje se nalazi na ispaši na Suvoj planini od pre nekoliko dana je bez vode jer je Rakoš, jedini izvor na delu planine gde se krdo nalazi, potpuno presušio, izvestili su danas mediji.

Problem koji se javlja svake godine, ove godine je došao ranije pa su životinje na Suvoj planini u dva toplotna talasa ostajala bez vode.

“Životinje su iznemogle i žedne”

Stočar Nikola Manojlović iz sela Mali Krčimir kod Gadžinog Hana rekao je da je izvor presušio još pre mesec dana, a da su se onda javili i drugi problemi.

“Opština nam je dala cisternu, ali je to star kamion, često se kvario, a sada je kvar ozbiljniji i više ne može da se popravi. Životinje već dva dana nemaju ni kap vode, iznemogle su i žedne. Juče je jedna krava uginula”, rekao je Manojlović.

Poljska potpisala ugovore o nabavci vojnih helikoptera AH-64E Apač

Youtube/Izazovi avanturu/Screenshot

 

Prema njegovim rečima, oko 40 stočara koji brinu o grlima na Suvoj planini ovog leta je uložilo oko 500.000 dinara za gorivo i popravke kamiona.

Stočari očekuju pomoć okolnih opština i države.

“Mnogo rano je krenula suša i ovo će da traje najmanje još dva meseca”, upozorio je Manojlović.

Ranije je procenjeno da je potrebno minimum 40 tona vode dnevno, obećavani su bunari kao trajno rešenje problema, ali se dalje od ideje nije otišlo.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Životinje #iznemogle #žedne

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja