NaslovnaLjUBAV I PSIHOLOGIJAŽene u 70-im i starije, koje su iskreno srećne, obično imaju svakodnevne...

Žene u 70-im i starije, koje su iskreno srećne, obično imaju svakodnevne navike koje im u tome pomažu

Sa pravim navikama život može biti ispunjen radostima bez obzira na godine. Njihova sreća ne zavisi od spoljašnjih okolnosti, već od svakodnevnih postupaka i načina razmišljanja. U tekstu koji sledi, istražujemo ključne navike koje ove žene primenjuju kako bi uživale u životu i održale osećaj sreće u svojim zlatnim godinama

Svi možemo da uživamo pa čak i da napredujemo u našim zlatnim godinama ako usvojimo dnevne navike koje nam u tome pomažu. Žene u 70-im i starije, koje su istinski radosne i srećne, često imaju specifičan skup rutina koje praktikuju svaki dan. One kažu da tajna njihove sreće nije u spoljašnjim okolnostima, već u njihovim sopstvenim postupcima.

Negovanje odnosa je važno

Odnosi su kamen temeljac naših života i postaju još važniji kako starimo. Žene u 70-im i starije, koje su iskreno srećne, to dobro znaju i razumeju. One se ne izoluju. Svesno se trude da neguju svoje odnose – bilo sa porodicom, prijateljima ili članovima zajednice.

Ova svakodnevna navika negovanja odnosa ne samo da ih drži društveno aktivnim već im pruža i emocionalnu podršku i osećaj pripadnosti. Zato moć ovih veza ne može da se potceni. Oni u velikoj meri mogu doprineti našoj sreći i opštem blagostanju, posebno u našim zlatnim godinama.

Za brigu o sebi mora da se nađe vreme

Briga o sebi nije luksuz, to je neophodnost kojoj moramo da budemo posvećeni. Nije važno da li ćemo jutro početi jogom, šetnjom ili laganim vežbama. Važno je da svako jutro radimo ono što nam najviše prija i pomaže nam da ostanemo gipki i da nam um bude smiren i fokusiran. Hranljivi obroci i dobar, kvalitetan san pomažu da se osećamo dobro iznutra i spolja.

Ako odvajamo vreme za brigu o sebi to ne znači da smo sebični. To je navika koja može značajno doprineti našoj sreći kako starimo. Bilo da čitamo svoju omiljenu knjigu, opuštamo se u kupatilu ili idemo u laganu šetnju, treba da se pobrinemo da svaki dan odvojimo malo vremena za brigu o sebi.

Sa učenjem se nikada ne prestaje

Um, slično kao mišić, treba redovno vežbati da bi ostao oštar.

I žene koje su stvarno srećne u svojim 70-im i starije to dobro znaju. One svakodnevno uče i:

čitaju knjige
pronalaze nove hobije
upisuju se na kurseve koji ih zanimaju

Kontinuiranim učenjem, ne samo da svoj um održavaju aktivnim, već i ispunjavaju svoje živote osećajem svrhe i postignuća. Zanimljivo je da su studije pokazale da doživotno učenje zapravo može odložiti početak kognitivnog pada i poboljšati opšte zdravlje mozga.

Fizička aktivnost je veoma važna

Fizička aktivnost ključna je u bilo kom životnom dobu, ali kako starimo ona dobija novi značaj.

Žene koje su zaista srećne u svojim 70-im i kasnije o ovome vode računa i neki oblik vežbanja uključuju u svoju dnevnu rutinu jer je to više od održavanja fizičkog zdravlja. Fizička aktivnost:

podiže raspoloženje
poboljšava kvalitet sna
pospešuje opšti osećaj blagostanja

To može biti brza šetnja parkom, lagani čas joge ili čak plesanje po kuhinji dok prave večeru.

Ključ je u doslednosti. Nije važno koju aktivnost odaberete, sve dok vas pokreće i redovno je upražnjavate.

Prihvatanje sadašnjeg trenutka

Živeti u sadašnjem trenutku može biti jedna od najmoćnijih navika koje možemo da negujemo.

Žene u 70-im i starije shvataju da se život sastoji od niza trenutaka i da svaki od njih doprinosi ispunjenom životu. One ne razmišljaju o prošlosti i ne brinu o budućnosti i potpuno se posvećuju i uranjaju u ovde i sada.

Bilo da se radi o uživanju u obroku, slušanju ptičje pesme ili osećaju topline sunca na svojoj koži, ove žene odvajaju vreme da istinski dožive i cene sadašnji trenutak. Ovaj svesni pristup životu može dovesti do dubljeg osećaja zadovoljstva i sreće i uživanju u lepoti svakog trenutka.

Mirenje sa svojom prošlošću

Nijedan život nije lišen žaljenja, grešaka ili bola. Ali način na koji se s tim nosimo može značajno uticati na našu sreću.

Treba pronaći način da se pomirimo sa svojom prošlošću i da prihvatimo da ne možemo da promenimo ono što se dogodilo, ali da možemo da izaberemo kako to utiče na našu sadašnjost i budućnost. Pomiriti se sa prošlošću ne znači zaboraviti ili oprostiti ono što se dogodilo. Radi se o tome da se oslobodimo težine prošlih tereta i da se otvorimo radosti sadašnjeg trenutka.

Negovanje pozitivnog načina razmišljanja

Naš način razmišljanja može u velikoj meri uticati na naš pogled na život. Zato treba negovati pozitivan način razmišljanja kao deo svojih svakodnevnih navika, čak i kada smo suočeni sa izazovima.

Negovanje pozitivnog načina razmišljanja ne znači ignorisanje stvarnosti ili poricanje poteškoća. Radi se o izboru optimistične perspektive koja osnažuje, a ne obeshrabruje. Ova navika zahteva praksu i nameru, ali njen uticaj na našu sreću je dubok.

Sreća je u nama

Treba da shvatimo da je sreća u nama samima. Ona nije nešto što potiče iz spoljašnjih okolnosti ili materijalnih dobara.

Žene u 70-im i starije shvataju da imaju moć da izaberu sreću, bez obzira na to šta se oko njih dešava. I svaki dan to je njihov izbor koji im daje kontrolu nad sopstvenom srećom.

Zato uvek treba da imamo na umu – bez obzira na to šta nam život donese, sreća je uvek naš izbor i počinje unutar nas samih.

Putovanje kroz život predivan je ples uspona i padova, iskušenja i trijumfa. I kako ulazimo u zlatne godine, ova iskustva razvijaju mudrost i perspektivu.

Za žene koje su istinski srećne u svojim 70-im i kasnije, ova mudrost se pretvara u njihove svakodnevne navike. One razumeju da suština ispunjenog života leži u negovanju odnosa, kontinuiranom učenju, prisustvu uma, i iznad svega, unutrašnjoj sreći. Zato treba da prihvatimo umetnost dostojanstvenog starenja, dan po dan.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Žene #70im #starije #koje #iskreno #srecne #obično #imaju #svakodnevne #navike #koje #tome #pomažu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja