NaslovnaRAZONODAEkscentrični milijarder ostavio pola veka mlađu udovicu

Ekscentrični milijarder ostavio pola veka mlađu udovicu

Ričard Lugner, poznati austrijski milijarder, preminuo je u svojoj vili u Beču, u 91. godini života, usled komplikacija izazvanih višestrukim zdravstvenim problemima.

Kontroverzni tajkun je vodio u najmanju ruku interesantan život, često se nalazeći u centru pažnje medija i društvenih mreža.

Postao je poznat po tome što je osnovao bečki Operni bal i na njega dovodio brojne poznate ličnosti, kojima je plaćao za prisustvo.

Pre samo dva meseca, Lugner se oženio šesti put, venčavši se sa glumicom Simon Rilander, koja je od njega mlađa 49 godina. Iza sebe je ostavio četvoro dece – dve ćerke i dva sina, koje ima sa 3. suprugom Suzan Ditrih.


Rođen u Beču, Lugner se brzo proslavio u građevinskom poslu, fokusirajući se na male projekte tokom građevinskog buma 1960-ih godina, navodi novinska agencija APA.

Godine 1975. dobio je zadatak da izgradi Bečki islamski centar, prvu i najveću džamiju u Austriji. Decenijama kasnije, izgradio je trgovački centar „Lugner City”.

Ekscentrični milijarder bio je član bečkog visokog društva i često je bio na naslovnim stranama, neretko zbog svojih seksističkih komentara.

Od 1992. godine, pozivao je poznate ličnosti na Bečki operni bal. Nedavno je na ovaj događaj pozvao Prisilu Prisli i plesao sa njom celu noć. Pričalo se da je Kim Kardašijan i Paris Hilton platio šestocifrene sume da bi prisustvovale balu.

Među njegovim poznatim gošćama bile su i Sofija Loren, El Makfirson, Pamela Anderson, Džejn Fonda, koja je prisustvovala prošlogodišnjem balu, vojvotkinja Sara Ferguson, Geri Halovel, Džoan Kolins, Ivanka Tramp i mnoge druge.

Fonda je izjavila da je prihvatila poziv, jer joj je Lugner ponudio značajnu sumu novca.

Iako je iznos koji je Lugner plaćao svojim počasnim gostima uglavnom bio strogo čuvana tajna, on je iskoristio ovu priliku za promociju svog brenda i pobrinuo se da na bal pozove barem jednu zvezdu godišnje, piše Daily Mail.


(EPA/HERBERT NEUBAUER)

Pre deset godina, gošća bala bila je Kim Kardašijan sa majkom Kris Džener. Lugner je kasnije izjavio da je Kim bila „iritantna”, jer nije želela da pleše sa njim, iako joj je za to platio 500.000 dolara.

Kim je ispričala da je morala da napusti bal, jer ju je jedan gost uvredio na rasnoj osnovi, napomenuvši da je bal bio „klaustrofobičan”, ali i „super glamurozan”.

Tokom devedesetih, Lugner se oprobao u politici, osvojivši 10 odsto glasova na predsedničkim izborima u Austriji 1998. godine. Pokušao je ponovo 2016. godine, ali je dobio samo 2 odsto podrške.

Prošlog meseca bio je hospitalizovan u Beču zbog srčanih problema.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Ekscentrični #milijarder #ostavio #pola #veka #mlađu #udovicu

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja