NaslovnaRAZONODAPreminula holivudska legenda, zvezda filma „Beležnica“

Preminula holivudska legenda, zvezda filma „Beležnica“

Džina Roulands, koju je njen suprug reditelj, Džon Kasavetes, smatrao za jednu od najvećih glumaca u istoriji i zvezdu nezavisne filmske produkcije, koja je očarala publiku u filmu svoga sina „Beležnica”, preminula je u 95. godini.

Smrt legendarne glumice potvrdio je predstavnik njenog sina, reditelja Nika Kasevetesa, koji je nedavno otkrio da njegova majka ima Alchajmerovu bolest, piše Gardijan.

Uspešna glumica značajan doprinos dala je kroz ostvarenja Lica (1968), Mini i Moskovic (1971), Žena pod uticajem (1974), Noć otvaranja (1977), Glorija (1980) i Ljubavni tokovi (1984), u ulogama problematičnih žena koje su bile retke u američkoj kinematografiji tog perioda. Kao što je rekla za Gardijan 2001. godine:

„Smatralo se da je sramotno da starija žena ima bilo šta da kaže o bilo čemu emocionalnom”.

Mlađe generacije je pamte iz blokbastera njenog sina, filma „Beležnica”, u kojem je glumila dementnu ženu koja pokušava da se seti ljubavi svog života.

Rođena je u Medisonu u Viskonsinu, a 1953. upisala je Američku akademiju dramskih umetnosti gde je odmah na audiciji upoznala budućeg supruga. Venčali su se za godinu dana i oboje su radili i u pozorištu i na TV. Ipak, iako je završio glumu Kasavetes se zainteresovao za režiju. Vrlo brzo bračni par je odlučio da rade nezavisno od Holivuda.

Nagrađena je počasnim Oskarom 2015.godine.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Preminula #holivudska #legenda #zvezda #filma #Beležnica

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja