NaslovnaRAZONODASrbin proizvodi prvi pravi med napravljen bez pčela

Srbin proizvodi prvi pravi med napravljen bez pčela

Prvi med bez pčela na svetu napravljen procesom mikrobiološke fermentacije i nazvan MeliBio, trebalo bi da bude lansiran širom Evrope početkom sledeće godine.

Evropski potrošači uskoro će moći da se upuste u uživanje u pravom medu, bez iskorišćavanja ijedne pčele.

To je zato što je MeliBio, startap sa sedištem u Kaliforniji, koji je predstavio prvi pravi veganski med na svetu napravljen bez pčela, nedavno najavio partnerstvo sa Narajan Fudsom, najvećim evropskim proizvođačem organske i održive biljne hrane.

Osnovan 2020. godine, MeliBio koristi patentiranu tehnologiju i mikrobiološku fermentaciju za stvaranje pravog meda od biljaka i prirodnih sastojaka, izuzimajući pčele iz jednačine.

Krajnji proizvod, ne samo da ima isti izgled i ukus kao med, već se može pohvaliti i istim zdravstvenim prednostima i lakao se primenjuje u slatkim kulinarskim čarolijama.

U prirodi, pčele prave med sakupljajući nektar od cveta do cveta. Po povratku u svoje košnice stvaraju med, koji je izvor hrane i primarni izvor ugljenih hidrata za ove insekte.

U tradicionalnoj komercijalnoj proizvodnji meda, pčele se eksploatišu zbog svoje sposobnosti oprašivanja i na kraju trpe mnoštvo zdravstvenih komplikacija.

Koosnivač MeliBio Darko Mandić, koji je ranije radio u srpskoj pčelarskoj industriji, upoznat je sa posledicama komercijalne proizvodnje meda od pčela i sada radi na menjanju celokupne industrije.

„Nisam ponosan na stvari koje sam uradio pčelama na svojim nekadašnjim poslovima, ali sam srećan što kao insajder iz industrije znam kako da promenim ovu zastarelu industriju” rekao je Mandić za Veg Njuz.

„Med bez pčela“ je dobio posebno mesto na Tajmovoj prestižnoj listi 100 najboljih izuma 2021, a naredne godine dodeljena mu je prestižna nagrada za inovaciju u oblasti hrane u Evropi.

Pored nagrada, MeliBio pomaže populaciji divljih pčela da napreduju, tako što na kraju smanjuje ljudsko eksploatisanje medonosnih pčela.

Kroz partnerstvo sa Narajan Fudsom, MeliBio će postati dostupan u 75.000 evropskih prodavnica pod brendom Narajan Fuds Beter Fudi.

 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Srbin #proizvodi #prvi #pravi #med #napravljen #bez #pčela

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja