NaslovnaVESTISva seoska područja u Sjenici ugrožena zbog vrućina

Sva seoska područja u Sjenici ugrožena zbog vrućina

Zamenik predsednika Opštine Sjenica Admir Elezović izjavio je da je ta Opština bila prinuđena da proglasi vantrdnu situaciju kako bi se pomoglo građanima da prevaziđu krizu nastalu zbog veoma visokih temperatura i dodao da su sva seoska područja i mesne zajedniceugroženi, naročito Pešterska visoravan.

“U poslednjih nekoliko dana temperatura je još više skočila a padavina nije bilo u značajnom obimu tako da smo dospeli u situaciju da je na većem delu teritorije Opštine Sjenica vodosnabdevanje onemogućeno, uredno vodosnabdevanje je za sada samo u strogom centru Opštine. Sva seoska područja i mesne zajednice su ugroženi, naročito Pešterska visoravan. Mi smo bili prinuđeni da proglasimo vanrednu situaciju”, rekao je Elezović.

Kako je rekao, zabeleženi su i prvi sučajevi uginuća životinja, a mnoge životinje su u opasnosti, jer vode jednostavno nema dovoljno ni za ljudske potrebe.

“U pojedinim područjima vode nisu imali za stoku u periodu dužem od 48 časova. Mi nismo bili u mogućnosti tada da odreagujemo. Meštani Pešteri stoku poje na takozvanim lokvama, tu se taloži voda prirodnim putem i zbog topljenja snega, jer na Pešteri nema potoka i reka. Cisternama smo do tih lokvi dopremali vodu i punili ih, ali usled tolike suše ono što mi ispustimo iz cistern za pola sata presuši i ni to nismo uspeli da spasimo”, rekao je Elezović. 

Voda se doprema do najteže pogođenih sela i zaseoka uz pomoć cisterni iz Čajetine i Vojske Srbije, kaže Elezović i dodaje da je uprkos naporima, situacija i dalje veoma teška, jer je kapacitet za dopremanje vode nedovoljan za sve koji su pogođeni ovom sušom.

Zbog visoke temperature doneta je odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Sjenice, a zbog visokih temperatura i suše.

Kako je ranije navedeno, dugotrajna suša na na teritoriji te Opštine izazvala je probleme u vodosnabdevanju stanovništva i napajanju stoke.

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Sva #seoska #područja #Sjenici #ugrožena #zbog #vrućina

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja