NaslovnaVESTIU Gornjem Milanovcu uvedena vanredna situacija i restrikcije

U Gornjem Milanovcu uvedena vanredna situacija i restrikcije

Usled loše hidrološke situacije, juče je na području opštine Gornji Milanovac proglašena vanredna situacija. 

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, restrikcije vode su počele prošlog meseca, ali nisu bile tako učestale kao sad.

Gornji Milanovac za vodosnabdevanje koristi sistem Rzav, odakle se vodom snabdevaju i opštine Požega, Lučani, Arilje i Čačak. Ipak nemaju dovoljno vode, jer sa vodosistema Rzav Gornji Milanovac bi trebalo da crpi nekih 120 litara u sekundi, a njima stiže duplo manje. Sa druge strane, druga fabrika za proizvodnju vode u Gornjim Banjanima takođe je smanjila isporuku vode, pa je umesto oko 100 do 120 litara vode u sekundi, Gornjem Milanovcu stiže svega 20 litara u sekundi, što nije dovoljno za potrebe građana. 

Inače, ova opština je prepoznatljiva kao opština sa najvećim brojem sela, jer ima 64 sela i u svakom ima dosta ljudi kojima je voda u ovoj situaciji najneophodnija.

Euronews Srbija

Dejan Kovačević

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević pozvao je sugrađane da racionalno koriste vodu i da je koriste samo za neophodne potrebe kako bi prebrodili ovaj sušni period. 

“Opština Gornji Milanovac ima više vodoizvorišta sa kojima se snabdeva teritorija našeg grada. Prevashodno izvorište koje je u Banjanima je maltene potpuno presušilo. Sa tog vodoizvorišta dobijamo 120 litara vode u sekundi kada su normalni uslovi. Danas je nažalost situacija takva da dobijamo samo 20 litara vode u sekundi. Ono što mogu da kažem jeste da danas umesto 200 litara vode koliko nam je potrebno u sekundi za potrošnju svih naših potrošača u Gornjem Milanovcu, mi na raspolaganju imamo 100 litara vode u sekundi”, rekao je Kovačević. 

Problem će biti rešen izgradnjom brane Svračkovo

U opštini Gornji Milanovac problem sa vodosnabdevanjem traje već duže od mesec dana. A od prošlog meseca takođe je i vojska na terenu kako bi sa cisternama obezbedila dovoljno pijaće vode za sve sugrađane. 

Vodoizvorišta na teritoriji Gornjeg Milanovca skoro presušila, Kovačević: Uvedene restrikcije

U Gornjem Milanovcu uvedena vanredna situacija zbog nedostatka pijaće vode, upućen hitan zahtev za pomoć Vojske Srbije

“Restrikcije su već počele. U pojedinim delovima opštine, u toku 48 sati imamo dvanaestočasovne restrikcije. U rubnim delovima opštine se dešava da nismo imali vode i po dan, dva, čak i tri. Danas je to nešto drugačije. Uspeli smo selo Grabovicu da pustimo na vodosistem, s obzirom na to da je u visinskoj razlici u odnosu na grad pa je jako teško izbaciti dovoljnu količinu vode”, rekao je Kovačević.

Tanjug/BRANKO LUKIĆ

 

Svesni su građani Gornjeg Milanovaca da su presušila ne samo izvorišta, već i da je vodostaj reka poput Rzava i Dičine naglo opao i da nije moguće da se izvrši redovna isporuka vode kao što su to očekivali prošle godine. Inače, oni su u 2021. godine imali restrikcije vode.

Prema rečima prvog čoveka ove opštine, očekuje se da će ovaj problem tek biti trajno rešen onog trenutka kada se bude izgradila brana Svračkovo i kada će sve opštine u ovom delu zapadne Srbije konačno moći da odahnu i da ne zavise od vremenskih uslova.

Vojska Srbije nastavlja da pomaže meštanima sela koja je pogodila suša

Pripadnici Vojske Srbije su i danas na terenu i zajedno sa nadležnim službama neumorno rade kako bi se u opštinama pogođenim dugotrajnom sušom ublažile posledice nestašice vode, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Osim dosadašnjeg angažovanja na zadacima vodosnabdevanja stanovništva i ugroženih životinja na teritoriji Vladimiraca, Gornjeg Milanovca, Mionice, Sjenice i na Suvoj planini, Vojska Srbije je od danas angažovala dodatne cisterne, po zahtevu opština Gornji Milanovac i Sjenica, koje su proglasile vanrednu situaciju.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Dodatne cisterne su primarno angažovane na doturu vode za dopunu bazena u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca i na dopuni rezervoara sa vodom koje stanovnici sela sjeničke opštine koriste za piće i pojenje stoke.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

U situaciji kada se zbog odsustva padavina meštani mnogih sela suočavaju sa nestašicom vode, Vojska Srbije ostaje spremna da, u skladu sa mogućnostima, angažuje svoje snage i sredstva kako bi pomogla stanovništvu i umanjila posledice suše. Time pokazuje da je uvek u službi građana, ne samo kada je reč o odbrani zemlje, već i kada treba obezbediti vodu, evakuisati ugrožene, pružiti medicinsku pomoć, napraviti put, most, sanirati klizišta, raščistiti snežne nanose ili ugasiti požar, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Na području opštine Sjenica proglašena vanredna situacija zbog visokih temperatura koje su izazvale sušu

Gornji Milanovac: Vojska Srbije obezbeđuje pijaću vodu za meštane ugroženih sela

Vanredna situacija i u Sjenici

Toplotni talas koji je zahvatio Srbiju, ostavlja velike posledice na stanovništvo pešterske visoravni, gde su prizori užasavajući. Meštani u više od 20 sela suočavaju se sa problemima – od nedostatka pijaće vode koju nemaju duže od dva dana, do uginule stoke i suše. 

Zbog ovakve situacije opština Sjenica proglasila je vanrednu situaciju, naglasivši da su naložene hitne mere zaštite i spasavanja, kako bi se što pre reagovalo.

Vanredna situacija u Sjenici traje već tri dana, i kako nadležni kažu, ništa se nije promenilo. Visoke temperature, kao i suša, dovele su do velikih problema u vodosnabdevanju. Problem je, kažu nadležni, i ishrana stoke jer loša finansijska situacija je još jedan problem sa kojim se lokalna samouprava suočava. 

InfoPuls-podeljeno sa ⮕ IZVOR

#Gornjem #Milanovcu #uvedena #vanredna #situacija #restrikcije

POVEZANI ČLANCI

Najnovija ažuriranja